Медия без
политическа реклама

Трима от фаворитите на Гешев се провалиха на конкурса за помощници на Кьовеши

Вероятно ще бъде направен опит резултатите да бъдат оспорени пред централата в Люксембург

Илияна Димитрова
При последното си посещение в България през ноември Кьовеши даде за пример местния офис. Нещата тук обаче далеч не изглеждат съвсем розови.

7 души са класирани за прокурорски помощници в българския офис на европейската прокуратурата заради конкурса за прокурорски помощници, който приключи преди дни там, научи "Сега". На конкурса, чрез писмен тест, а после устно изпитване, се явиха 36 кандидати. Под чертата на класирането заради ниски оценки остават трима от петимата помощници, които работеха в европрокуратурата, назначени "до конкурс".

Въпросните трима бяха пратени там временно от Върховната касационна прокуратура още по времето, когато Иван Гешев беше главен прокурор, а шефът на българския офис Димитър Беличев ги остави "до конкурс" и след падането на Гешев от власт. И тримата не са случайни хора - един е брат на върховен съдия и бивш член на Висшия съдебен съвет, друг е дъщеря на член на комисията, оценявала докторантурата на българския европейски прокурор Теодора Георгиева, третият е син на професор по право. Въпреки дългогодишния си стаж като помощници, те не получават високи оценки на анонимния писмен тест и след това оценяването на устния изпит не може да коригира този факт.

Според източници на "Сега" са взети всички мерки "старите" помощници да нямат предимство пред външните кандидатите и всички участници в конкурса да са равнопоставени. 

Участници в процедурата разказаха пред "Сега", че за първи път им се е случило по време на конкурс да бъдат събрани телефоните и електронните устройства и на членовете на изпитната комисия, за да се гарантира, че тестът няма да изтече. Тримата некласирани обаче опитват да оспорят конкурса пред централата на европейската прокуратура в Люксембург, макар че не би трябвало нито европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, нито българският европрокурор Теодора Георгиева да имат думата за тези назначения.

Длъжността на помощниците винаги е била апетитна и неизменно през годините около такива назначения е имало скандали и съмнения за шуробаджанащина, за които и "Сега" много пъти е писал. Помощниците получават високи заплати, като в същото време не носят отговорността на магистратите. Затова и тези позиции са много любими за децата и други роднини на известни юристи, високопоставени магистрати и членове на ВСС. Досега помощниците в европрокуратурата в София предимно са сканирали дела. Помощничеството също така може да бъде и трамплин за магистратска кариера.

Всеизвестно е, например, как Гешев подслони като помощник уволнения директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков.

През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура. Резултати от този одит така и не бяха публично съобщени. А самата Кьовеши, Теодора Георгиева, както и Беличев твърдят, че проблеми тук няма.

Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България. Но засега не може да се похвали с успехи в съда.

Мантрата за съдебната реформа ни е втръснала до болка. Хвърчат едни промени в закони, Конституцията се разкоства, кипи усилен труд. Дали всичко това обаче ще има добър резултат, дори да осигури безукорни закони, ако в съдебната система са същите хора със същия манталитет?

 

Още по темата