Медия без
политическа реклама

Трифонов постави условие за коалиция – въвеждане на е-вот

Така ще могат да гласуват българите в чужбина, които сега попадат в групата на „мъртвите души”, смята водачът на ИТН

13 Окт. 2021
Слави Трифонов

„Има такъв народ” (ИТН) ще участва единствено в управленска коалиция, която е поела като основен ангажимент въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

Така се зарече водачът на партията Слави Трифонов. Обещанието шоуменът направи чрез обичайния си метод за комуникация с гражданите – по Фейсбук.

Е-вотът присъстваше в промените в Изборния кодекс, които бяха предложени от ИТН, „Демократична България” и ИБГНИ в 45-ото Народно събрание. В пленарна зала обаче това предложение претърпя провал, след като огромното мнозинство от депутатите му се противопоставиха.

Обещанията, с които „Има такъв народ” започна реформата на изборния процес, до голяма степен останаха неосъществени.

Повод да поднови дискусията по въпроса Трифонов е получил от националното преброяване, което протича в момента. В дългия си Фейсбук пост шоуменът прави свои изчисления, според които населението на страната е 6.7 млн. д. Толкова – 6 708 189 души, са гражданите с право на глас, цитира той Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Какво излиза? Броят на цялото население на България е равен на броя на хората с право на глас. Как става тоя номер? Явно, без да знаем, избирателни права са добили и всички над 1 милион непълнолетни българи у нас - децата в училище, децата в яслите и детските градини, бебетата вкъщи. Даже и чуждите граждани са добили избирателни права”, възмущава се Трифонов.

Не става ясно как прави сметките така, за да стигне до числото 6.7 млн. население. По данни на Националния статистически институт (НСИ) към 31 декември 2020 г. населението на България е 6 916 548 души. В сравнение с 2019 г. е намаляло с 34 934 души. От изчисленията на Трифонов обаче излиза, че нацията се е стопила за периода от 2020 г. до 2021 г. с огромното число от 200 000 души, което е практически невероятно.

У нас редовно се появяват подобни калкулации, които винаги завършват с извода, че в избирателните списъци има стотици хиляди „мъртви души”. До същото заключение стига и Трифонов. Според него „мъртвите души” всъщност са преди всичко български граждани, живеещи в чужбина. И за да се поправи несправедливостта и да им се даде възможност да гласуват, трябва да се въведе е-вот, посочва той.

„Затова, отсега да е ясно - “Има такъв народ” може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване”, заключава шоуменът.

 

Машинно гласуване

Частната фирма "Сиела Норма", с която ЦИК работи на практика непрекъснато за машинното гласуване, ще получи обществената поръчка за допълнителните 1600 устройства за предстоящите избори на 14 ноември. Така решиха изборните комисари на днешното си заседание. В процедурата участваше и държавното дружество "Информационно обслужване", но в крайна сметка "Сиела Норма" печели с по-добра оферта. Стойността й не беше съобщена.

Нови машини за предстоящите избори на 14 ноември най-вероятно ще бъдат закупени. Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на днешното си заседание да обяви наново обществената поръчка за придобиване на допълнителни устройства.

 

Още по темата