Quantcast
Съдът отмени заменка на сина на Гриша Ганчев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отмени заменка на сина на Гриша Ганчев

Националното управление на горите продало на "Литекс Пропърти" ученическия лагер в Шабла, макар собственик на имота да е просветното министерство
2 829
 БГНЕС
Шабла се слави с едни от чистите плажове у нас.

Контролираната от сина на Гриша Ганчев - Данаил, фирма "Литекс пропърти" загуби окончателно дело за собствеността върху земята на ученическия лагер в Шабла. "Литекс пропърти" се сдоби с 10 декара в местността "Шабленски пясъци" след заменка от 2005 г., но сега губи земята. Оказа се, че към момента на извършване на заменката имотът изобщо не е бил собственост на Националното управление по горите, а на Министерство на образованието и науката и управлението не е имало право да го заменя. 

Това става ясно от определение на Върховния касационен съд, с което съдът не е допуснал жалбата на "Литекс пропърти" срещу решението на долната инстанция в полза на просветното министерство. С това приключва продължила няколко години съдебна сага за защита на имота. 

Документите по делото онагледяват поредица от интересни прехвърлителни сделки с имота. Теренът от 10 декара е станал собственост на частното дружество "Джитрейд" ЕООД на 3 юни 2005 г. в резултат от сключена заменка с управлението по горите. Месец по-късно - на 18 юли, "Джитрейд" е продал имота на друга фирма - "Лийдър". През 2010 г. въпросната "Лийдър" е внесла имота в Шабла като непарична вноска в капитала на "Литекс пропърти". 

Впоследствие се оказва, че този имот изобщо не е бил част от горския фонд. Броени месеци преди да бъде заменен имотът правителството е взело решение да го прехвърли в учредяващото се ново държавно дружество "Ученически отдих и спорт" под шапката на просветното министерство. "Ученически отдих и спорт" е учредено на 24 януари 2005 година, а лагерът в Шабла с 38 бунгала и четири други постройке е включен в капитала му. В това решение на кабинета лагерът е посочен с по-малка квадратура и това е един от аргументите "Литекс Пропърти" да продължава да претендира за имота. 

В хода на съдебното дело Доричкият окръжен съд установява, че още  преди 1990 г. имотът е трайно ограден с телена ограда, обхваща територия от 10,373 дка и в този вид е нанесен в първия кадастрален план на района, одобрен през 2002 г. Съдът установява, че бунгалата са застроени на територията на целия имот, включително по границите му, и приема, че волята на Министерския съвет през 2004 г. е била да внесе в капитала на дружеството целия лагер, а не обособена част от него с площ от 5 дка. Тъй като разпореждането от страна на държавата в полза на МОН е отпреди заменката, договорът за замяна и последватиле сделки нямат вещнопрехвърлително действие, решава съдът. 

 

КОИ СА ФИРМИТЕ

Справка в направената публична през 2013 г. база с данни за заменките на гори показва, че "Лийдър" ЕООД и "Джитрейд" ЕООД всъщност взимат при горски заменки много по-големи терени по морето. На 18 май 2005 г. "Лийдър" получава 614 декара в Балчик срещу свои гори в Лесидрен, Ловеч. На същата дата "Джитрейд" ЕООД получава 699 декара в Балчик срещу свои гори в същия район, но на друго място. 

Общите неща между двете фирми не свършват дотук. Справка в Търговския регистър показва, че двете фирми са създадени на 5 април 2005 г. - броени дни преди сделките за замяна с държавата, а адресът им е врата до врата. "Джитрейд" е регистрирана в Ловеч, бл. 318, жк Младост, ет. 6, ап. 17, а "Лийдър" - на същия адрес, ап. 18. Първото дружество е собственост на офшорното "Тодела лимитид" и се управлява от Васил Йорданов Василев, а второто е с управител  Йордан Василев Йорданов и собственик "Легалис лимитид". През 2011 г. и в двете дружества собствеността е прехвърлена на "Литекс комерс". Заменките от този период - 2005 г., не са обект на течащата процедура за възстановяване на непозволена държавна помощ след намеса на ЕК, защото са сключвани преди членството ни в съюза. През 2015 г. тогавашният министър на образованието проф. Тодор Танев се оплака от изчезнали имоти на лагери в Шабла, Равда и Лоценец и сигнализира за това ДАНС. Срещу заменките на "Литекс пропърти" и "Джитрейд" се водиха и други дела от името на държавата. 

Още

Прокуратурата е осъдена за над 1 млн. лева за делото "Октопод"

14.08.2022

5372
Гешев се намеси в знаково разследване срещу близък на Борисов
Феновете натиснаха още повече Ганчев да напусне "ЦСКА-София"

25.07.2022

Обновена

4226