Медия без
политическа реклама

Съдът: КПКОНПИ е тормозила Трайчо Трайков, но умерено

Върховните съдии намалиха обезщетението на Трайков от 100 000 на 10 000 лв.

Трайчо Трайков
Булфото
Трайчо Трайков

Някогашният икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков не е понесъл тежки морални вреди от незаконното дело за конфликт на интереси, водено срещу него от комисията, която сега е част от КПКОНПИ. Освен това Трайков не е доказал, че е понесъл вреди заради оттеглено от "Балканстрой" АД предложение за работа и заплата от 10 000 евро месечно. С тези мотиви Върховният административен съд отменя решението на първата инстанция от миналия август. Тогава Административният съд - София-град прие, че КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на Трайков - на толкова бяха изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси.

Сега ВАС разделя на две делото на Трайков. В частта за пропуснатите ползи от заплати процесът се връща за ново разглеждане на първа инстанция. А в частта за моралните вреди ВАС намалява обезщетението от 12 000 на 7000 лв. с лихвите от 3556 лв., видя "Сега" в решението на върховния съд.

Според върховните съдии Марио Димитров, Таня Куцарова и Светлана Борисова първата инстанция правилно е приела, че Трайков трябва да получи обезщетение за морални вреди, но е завишила размера им, като е присъдила цялата сума, искана от него. ВАС приема, че тормозът върху Трайков не е бил прекомерно продължителен и че отрицателните последици не са необратими, не са увредили трайно психиката и физиката му. Колкото до имиджа на Трайков - няма доказателства, че решението за конфликт на интереси му е повлияло отрицателно и е предотвратило по-нататъшните му обществени прояви или кариера, обяснява още съдът защо намалява обезщетението.

Що се отнася до обезщетението, присъдено му на първа инстанция заради пропуснатите ползи след оттеглянето на офертата за работа от "Балканстрой", ВАС смята, че още в исковата си молба Трайков е трябвало да изясни кой и при какви условия е предлагал работа на Трайков. ВАС приема за нарушение факта, че това е направено едва в хода на делото. Пропуснатата полза не се предполага, а следва да бъде доказана в процеса, посочват върховните съдии.

По делото има писмени доказателства, че "Балканстрой" АД е предложило на Трайков да е съветник по национални и международни проекти в областта на енергетиката и инженеринга за 12 месеца с месечно възнаграждение от 10 000 лв. Има и доказателства, че това предложение е било оттеглено заради решението за конфликт на интереси. "Тези доказателства обаче не са достатъчни да обосноват правен извод, че предложението за работа в "Балканстрой" доказва наличието на пропуснати ползи", пише съдът. Според него извод за пропусната полза може да се направи, ако е установено, че Трайков е приел предложението и че не е работил друго през тези 12 месеца. 

Предисторията

Антикорупционната комисия, начело на която сега е бившият главен прокурор Сотир Цацаров, е осъдена от Трайков заради греховете на комисията за конфликт на интереси, която се вля в мегаоргана КПКОНПИ при създаването му. Производството за конфликт на интереси срещу Трайков започна през 2012 г. по негово настояване. По това време комисията се ръководеше от Филип Златанов, останал в историята със скандалното си тефтерче, в което беше записано кой да бъде ударен. Трайков присъства в записките с "Трайчо да се движи". Неговият казус бе решен за отрицателно време от комисията на Златанов. Тя прие, че като министър той е бил в конфликт на интереси при даването на концесия на "Каолин".

Трайков сам сезира комисията срещу себе си месеци след като вече не беше министър, заради твърденията на тогавашния водещ в ТВ7 Николай Бареков, че е в конфликт на интереси. Целта на Трайков бе да изчисти името си, но вместо това бе признат в нарушение. Две години по-късно обаче казусът бе вече приключен с влязло в сила съдебно решение, че комисията не е права. През 2019 г., малко преди да изтече давността да търси обезщетение, Трайков подаде иска си срещу КПКОНПИ.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да плати 99 639 лв. на някогашния икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков.
Прокуратурата не е протестирала срещу оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото за продажбата на миноритарния дял от EVN. Така решението на апелативния спецсъд, който като втора инстанция прие, че тримата са невинни, влиза в сила.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата