Медия без
политическа реклама

Съдебният инспекторат е прилагал двоен стандарт срещу Лозан Панов

Председателят на ВКС огласи трите проверки, на които е бил подложен

Лозан Панов
БГНЕС
Лозан Панов

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е прилагал двойни стандарти при проверките срещу недолюбвания от статуквото председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това се разбира от документите от проверките, които ИВСС предостави на Панов, след като той води дело за достъп до информация за тях срещу главния инспектор Теодора Точкова. След като ги получи, Панов ги публикува на сайта на съда.

Става дума за три проверки, правени през 2017, 2019 и 2020 г. И трите са приключили с решение на ИВСС, че не са събрани данни за нарушения на Панов. Първата проверка е заради сигнал, че Панов се е срещал с адвокат Иван Тодоров, втората е заради проверки, наредени от Панов в апелативния спецсъд по делото "Иванчева", а третата е заради скандален видеоклип, сниман в Съдебната палата в София.

По втората проверка лъсват и двойните стандарти, прилагани от инспекторите. За тях говори при обсъжданията в ИВСС един от членовете му - Лидия Стоянова. Тя казва на колегите си, че ѝ е направило впечатление как Панов е бил уведомяван за заповедите на ИВСС - то е направено доста по-късно от издаването им, а срокът, в който Панов е можел да се запознае и да отговори, е бил максимално кратък.

"Този подход е различен в сравнение по отношение на други проверявани", казва инспектор Стоянова. Тя обяснява, че Панов е бил информиран за проверката едва два дни, преди тя да приключи. "Обикновено проверяваният се уведомява много по-рано след издаването на заповедта (за проверката, б.а.)", казва още инспекторката. Допълва и че срокът за обяснения трябва да е по-дълъг от дадения на Панов.

Инспектор Стоянова, както и колегата ѝ Любомир Крумов, не са съгласни и с изводите на колегите си от тази проверка, че като е наредил проверка на движението на делото "Иванчева" в спецсъда, Панов е накърнил независимостта на магистратите, но не трябва да бъде санкциониран, защото не го е направил умишлено. Двамата инспектори смятат, че Панов е изпълнил правомощията си, а и самите спецсъдии са обявили, че независимостта им не е била засегната.

Инспектор Стоянова има и отличаващо се изказване при обсъждане на третата проверка срещу Панов - за снимането на клип в Съдебната палата. Тази проверка установи, че Панов е упълномощил главния секретар на съда да сключи договора с продуцентите на клипа, а те са го подвели за съдържанието му. Освен това нито служителят, натоварен да присъства на снимките, нито съдебната охрана в палатата, са докладвали за това какво реално е било заснето. Междувременно обаче ВСС отне стопанисването на сградата от Панов. Стоянова казва, че всъщност ВСС е проявил безпрецедентна липса на контрол, а с даването на гласност на случая съветът е опитал да унижи и опозори Панов "само защото се казва така". 

 

Мотиви за публичност

За започването на всички проверки от ИВСС обществото е информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, оказващи влияние върху доверието към съдебната система, което в демократичните държави е прието за висша ценност. Панов обяснява, че институциите са длъжни да публикуват информация, която опровергава разпространени недостоверни данни, когато става дума за засегнат обществен интерес. Затова и той е решил да публикува документите от проверките срещу себе си.

 

Мандат без край

5-годишният мандат на Точкова и 4-годишните мандати на инспекторите от ИВСС изтекоха още през пролетта на 2020 г. 44-тото Народно събрание така и не откри процедурата за издигане на кандидатури. А абсурдното обяснение, което НС даде на "Сега", е, че правната комисия не е приела правила за избора. 45-ият парламент бе с твърде кратък живот и не обърна внимание на ИВСС, предстои да видим дали смяната на Точкова ще влезе в дневния ред на сегашното 46-о Народно събрание.

Точкова пази в тайна бъдещите си творчески планове. Преди да стане главен инспектор, тя бе административен съдия в Хасково. Промяна в съдебния закон обаче регламентира, че тя може да получи кариерен бонус и да прескочи в съд от по-високо ниво. В съдебните среди се говори, че тя има амбиции за Върховния административен съд. 

 

Вижте още:

След председателя на ВКС Лозан Панов и съпругата му Елисавета Панова също спечели дело срещу НАП. Koнcтaтaциитe oт peвизия, извъpшeнa пo peдa нa ocoбeнитe cлyчaи, ca нeзaĸoнocъoбpaзни, нeoбocнoвaни и пpoизвoлни, пocтaнoви cъдия Mилeнa Cлaвeйĸoвa oт Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд (ACCГ), съобщи "Де факто".

 

Главният инспектор с изтекъл мандат Теодора Точкова проявява завидна изобретателност в опита да не предостави на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов информация за водените срещу него проверки. Това се разбра от съобщение на ВКС в петък.

 

Председателят на Върховния касационен съд обжалва отказа на шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова му предостави цялата документация по проверките, които са му правени.

 

Мнозинството във Висшия съдебен съвет отхвърли искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде изслушан главният съдебен инспектор Теодора Точкова по казуса "ЦУМ-гейт".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?