Медия без
политическа реклама

Трети лица блокират достъпа на Лозан Панов до проверките срещу него

Главният инспектор Точкова осуетява публичността на важна информация, смята шефът на ВКС

БГНЕС
Лозан Панов и Теодора Точкова в парламента миналия юли.

Главният инспектор с изтекъл мандат Теодора Точкова проявява завидна изобретателност в опита да не предостави на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов информация за водените срещу него проверки. Това се разбра от съобщение на ВКС в петък.

На 13 януари Панов поиска достъп до всички проверки, които Инспекторатът към Висшия съдебен (ИВСС) съвет е водил срещу него. (Става дума за три проверки, най-старата от които е от 2017 г.) Тогава Панов напомни, че за започването на всички проверки от ИВСС срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор. Според него това опровергава тезата на Точкова, че информацията за проверките е толкова чувствителна, защото засяга правата и репутацията на проверявания магистрат.

Логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на инспектората, с това какви действия са извършени, как проверката е обсъдена. Точкова обаче не смята така. Тя е приела искането на Панов за заявление за достъп до обществена информация. Затова и според нея трябва да се вземе съгласие от "трети лица", за да бъде дадена информацията. Затова и срокът за предоставянето ѝ се удължава с 14 дни, за да бъде търсено това съгласие. 

Панов припомня на Точкова, че според съдебната практика винаги е налице надделяващ обществен интерес, когато става дума за информацията за проверките, правени от ИВСС за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Председателят на ВКС приема отговора на Точкова за опит отново да бъде осуетена възможността обществото да получи пълната и коректна информация за извършените проверки и за резултатите от тях. Той приканва третите лица, които и да са те, да дадат съгласие за предоставяне на информацията. И напомня, че дори и да откажат, това не би трябвало да е пречка за предоставянето на данните.

Точкова не за първи път опитва да прикрие информация за проверка от обществен интерес. Дълго време тя отказваше да предостави и материалите от проверката по скандала "ЦУМ-гейт". Когато най-сетне съдебно решение я принуди да го стори, от информацията се разбра, че някогашният главен прокурор Сотир Цацаров е проверен формално, колкото да бъде оневинен.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е положил всички усилия, за да оневини Сотир Цацаров от скандала "ЦУМ-гейт", разразил се през 2017 г. когато той все още беше главен прокурор.

Мандатите на Точкова и на инспекторите от ИВСС изтекоха още през пролетта на миналата година. Парламентът все още дори не е открил процедурата за издигане на кандидатури. А абсурдното обяснение, което НС даде на "Сега" е, че правната комисия не е приела правила за избора. Съюзът на съдиите за втори път припомни на депутатите, че бавят избора. А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска оставката на Точкова - не заради изтеклия й мандат, а заради скандала "ЦУМ-гейт". А Точкова дори нямаше смелостта да се изправи и да защити действията си пред ВСС, макар и мнозинството в съвета да ѝ адвокатства безрезервно.

Точкова пази в тайна бъдещите си творчески планове. Преда да стане главен инспектор, тя бе административен съдия в Хасково. Промяна в съдебния закон обаче регламентира, че тя може да получи кариерен бонус и да прескочи в съд от по-високо ниво. В съдебните среди се говори, че тя има амбиции за Върховния административен съд. Спорно е обаче дали има право да прескочи директно там, тъй като тя идва от окръжно ниво, а между него и върховното има още едно ниво. Според някои юристи инспекторите изобщо не би трябвало да могат да се възползват от бонуса, тъй като законът казва, че те трябва да подадат молба за него до 14 дни от изтичането на мандата.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет отхвърли искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде изслушан главният съдебен инспектор Теодора Точкова по казуса "ЦУМ-гейт".

 

Още по темата