Медия без
политическа реклама

СОС спря искане на главния архитект за строежи в зелена площ

Докладът на Здравко Здравков е символ на това, което не искаме да се случва в Столична община, заяви общински съветник

Проектът на застрояването, отхвърлен от СОС. В червено са бъдещите блокчета.
Проектът на застрояването, отхвърлен от СОС. В червено са бъдещите блокчета.

Политическите групи в Столичния общински съвет направиха нещо, което назад в годините се е случвало рядко, особено във времената на тотална хегемония на ГЕРБ в София. С гласовете на представители на различни партии градският парламент отхвърли на последната си сесия искане на главния архитект на София Здравко Здравков за смяна на статута на голям терен, който в момента е предвиден за озеленяване и изграждане на трафопост, в такъв за застрояване. Докладът на Здравков предвиждаше частен терен в местността "Манилов дол" в район "Овча купел" да бъде преотреден от зелена площ в урегулиран поземлен имот. Според кадастъра теренът е с големина над 10,5 дка и е със статут на земеделска земя. След промяната върху нея трябваше да се построят 5 групи 3-етажни блокчета с по 3 и 4 тела и изгребни ями за отпадните води.   

Искането за промяна на предназначението е направено през 2018 г. от фирма, която е собственик на земята. През ноември 2019 г. временно изпълняващ длъжността кмет на район "Овча Купел" (дни преди това в София имаше кметски избори) дава становище, че в имота има средновисока растителност и че за нея следва да се приложи заснемане и експертна оценка. От направлението на Здравков подчертават, че в становището не е посочено изрично, че растителността трябва да се запазени. Дни по-късно главният архитект разрешава изготвянето на проект за подробен устройствен план на зоната. Като основание Здравков посочва, че според Общия устройствен план на София теренът се намира в устройствената зона "Жилищна зона с преобладаващо малкоетажно застрояване". Така архитектът на столицата предлага предназначението на зеления имот да се приравни с останалите терени в местността, предвидени за строителство.       

През януари 2023 г. проектът за ПУП е одобрен от Общинския експертен съвет по устройство на територията. Преди дни обаче СОС не даде разрешение на Здравков да издаде заповед за влизането му в сила. Причината планът да бъде разгледан от общинския съвет е, че проектът за урегулиране на зоната предвижда отчуждаване на съседен частен имот за изграждане на улица.  

Пръв срещу доклада се изказа общинският съветник от групата на БСП Войслав Тодоров, който е представител на коалиционния партньор на социалистите- "Изправи се.БГ". Преди вота Тодоров взе думата и призова колегите си да не разрешават статута на терена да бъде сменен. "Докладът на Здравков е символ на това, което не искаме да се случва в Столична община. Когато в София се смени властта, искахме да видим един нов начин на управление и по-различен начин на градоустройствено планиране. Не искахме да виждаме как терени за озеленяване се превръщат в блокове. С този доклад обаче виждаме точно това. Архитект Здравков ще каже, че законът му позволява да го направи. Да, позволява му, защото през 2018 г. по негово предложение ГЕРБ позволиха подобни промени. На този порочен модел на взимане на решения трябва да сложим край. Така не може да продължава. Нашата група няма да подкрепи този доклад, призовавам и останалите да не го подкрепят", завърши Тодоров.

"Като жител на "Овча купел" искам да ви кажа, че презастрояването е достигнало невъобразими размери. Постоянно около нас се строи, нямаме никакво място за паркиране. Тази работа не трябва да продължава и затова няма да подрепяме доклади за ново строителство в райони с отчетливо презастрояване", добави Станислав Младенов от БСП.  

Последва "шарен" вот, при който представители на различни групи гласуваха "против" и "въздържал се" по искането на Здравков, а други го подкрепиха. Във втората група имаше най-много съветници от ГЕРБ, заедно с които гласуваха присъстващите представители на "Възраждане" и на "Синя София", както и независими общинари. Гласовете им обаче не стигнаха и искането за промяна на предназначението на терена не мина. 

"Въпросът е защо изобщо новото ръководство на общината позволява поредица от такива доклади за преотреждане на терени от зелената система в такива за застрояване не само в "Овча Купел", но и в "Подуяне", в Бояна, в Западен парк, в Северен парк. Защо се позволява на главния архитект на София от времето на ГЕРБ да продължава със своята политика на презастрояване на София и унищожаване на зелената система? Какво стана с обещания нов начин на управление и управлението в полза на гражданите?", попита след сесията Войслав Тодоров във "Фейсбук".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата