Quantcast

Медия без
политическа реклама

София ще приема по нови правила в детска градина

След кратък смут родителите разбраха, че общината се е съобразила с част от исканията им

Илияна Кирилова

От тази година приемът в общинските детски ясли, градини и в подготвителните групи на общинските училища в София ще става по нови правила. Това предвижда наредба, приета от Столичния общински съвет в края на миналата година. С нея на практика при класирането на децата се въвежда уседналост. По-голям шанс за прием в детско заведение ще имат малчуганите, чиито родители живеят над 3 г. в столицата.

От тази година за децата от яслите и тези от първа група в градините ще важи адресът на родителя, а за децата от втора до четвърта група в детската градина - адресът на детето (по примера на училищата). Постоянен адрес на родителя на територията на Столична община през последните над 3 г. ще носи 4 точки на дете, кандидатстващо за ясла или първа група в градина. Ако адресът не е променян от 1 до 3 години, детето ще получава 3 точки, и ако не е променян през последната 1 година - 2 точки. Настоящ адрес на един от родителите на територията на СО през последните над 3 години ще носи 3 точки, от 1-3 години - 2 точки, а ако е само с рамките на последната една година ще се дава 1 точка. При кандидатстване и приемане на децата от втора до четвърта група в градината пък ще се гледа адресът на детето, като критериите и точките са същите. Постоянен или настоящ адрес на един от родителите на територията на административния район на яслата или градината ще продължи да носи 2 точки.

Доста брожения имаше за отнемането на предимството, което носи посещението на детска ясла. Досега то носеше една точка при класирането за детска градина, но общината реши да го премахне, за да има равнопоставеност между децата. Родители обаче смятат, че въпросното уеднаквяване на практика ощетява децата, които са посещавали детска ясла. "Децата, записани в яслени групи в детски градини, продължават автоматично в градински такива, докато тези от самостоятелни детски ясли се отписват и кандидатстват отново. Не се постига равнопоставеност, както се твърди в доклада, а дискриминация! Равнопоставеност би се постигнала, ако всички деца след яслена група кандидатстват отново", бе мотивът на редица от тях. "Този проблем не е от вчера или от днес. И "филтрация", чрез критерии и точки не е решение на проблема. А дискриминация от основополагащи задължения за осигуряване на социални услуги на държавата. В случая, на общината", бе друг от коментарите по темата.

Затова и родителите настояха поне за гратисен период при въвеждане на промяната. От обяснения на зам.-кмета Тодор Чобанов става ясно, че администрацията се е съобразила с това искане и дава две години отсрочка. Първоначално това не бе видно от публикуваните документи, което породи напрежение, а родители се заканиха да дадат новата наредба на съд. В крайна сметка обаче в нея е включен текст, който дава гратисен период за децата, родени през 2018 и 2019 г.

"Съгласно приетото решение „дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване“ ще получават 1 точка, считано до 2023 г.", поясниха от Столичната община.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?