Quantcast

Медия без
политическа реклама

След рокадата в общинския съвет София оряза още градския транспорт

24 Септ. 2021
Илияна Кирилова
На някои спирки през зимата ще се чака по-дълго.

Орязването на градския транспорт в София, дало повод за принудителната оставка на председателя на СОС Елен Герджиков, продължи и след оттеглянето му от поста. На проточило се дълго заседание заради извънредния избор на нов предсеател на  мнозинството съветници одобриха нова порция предложения за оптимизации на транспорта. Така пускането на нощния транспорт на столицата, спрян заради коронакризата,  се отлага за пореден път – този път до 31 януари, 2022 г. Ще бъде оптимизирано и разписанието по три тролейбусни линии, като точното движение на колите остава неясно. Общинският съвет взе решение тип „празен чек“, като упълномощи „Центърът за градска мобилност“ да изготвя тепърва новите разписания.

Пускането на нощните автобусни линии 1, 2, 3 и 4 трябваше да стане факт от 1 октомври. Според вносителите на предложението за ново отлагане Карлос Контрера от „Патриоти за София“ и Зафир Зарков от групата на ГЕРБ-СДС обаче няма условия за възстановяване на нощния транспорт. „Част от университетите и доста от специалностите ще започнат дистанционно обучение. Не е финансово обосновано да натоварим „Столичен автотранспорт“ с големи разходи за автобуси, които ще останат празни“, коментира Контрера. Според него е обосновано линиите да не работят и заради намаленото работно време на заведенията покрай коронакризата.

На точно обратното становище бяха съветници от опозицията. „Не може модерен град да си позволи да предлага непълна услуга. Не е вярно, че има намалена икономическа активност, градът е жив и бизнесите работят, някои от тях – с много изместено работно време. Има нуджа от адекватен и достъпен нощен транспорт“, коментира независимият съветник Борис Бонев. Според него администрацията съзнателно бави работата на специално създадената работна група за нощния транспорт, която слева да предложи оптимизирани маршрути и ценови тарифи. Алтернативната идея нощен транспорт да има, но с ограничено работно време до 2 -3 през нощта, не мина още на транспортна комисия.  

Тепърва ще се чакат и детайли по одобрената от СОС оптимизация на разписанията по тролейбусните линии 1,3 и 5. Маршрутът на линия 3 се променя и в общите участъци с тролеи 1 и 5 разписанията трябва да бъдат синхронизирани. Новият маршрут на линия 3, която вече след СУ ще завива надясно по бул. „Васил Левски“  и ще върви по маршрута на линия 1 до „Левски Г“, трябва да влезе в сила от 14 октомври, като тепърва ще се правят новите разписания. „Не може да одобряваме разписания, които не сме виждали“, коментира Симеон Ставрев от „Демократична България“.

В началото на седмицата „Спаси София“ сигнализира за много по-голямо и спорно орязване на линиите, довело неочаквано до оставката на дългогодишния председател на СОС Елен Герджиков.  В понеделник от „Спаси София“ обявиха, че общината е разредила движението по 6 автобусни линии, четири тролейбусни и 2 трамвая – с номера 20 и 22. Това представлява най-голямото орязване на градския транспорт и решението се предприема заради фактически фалит на дружествата, обявиха от организацията. След поста им във фейсбук общината призна, че ще бъде разредено движението по около 20% от линиите на градския транспорт, като мотивите са оптимизация на услугата и икономии. От общината твърдят, че чакането по спирките в резултат на оптимизацияга ще е максимум до 2-3 минути. Скандалът вбеси лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че не е доволен от начина, по който Елен Герджиков е защитил действията на общината и съобщи, че е поискал лично оставката му. На мястото на Герджиков бе избран досегашният председател на бюджетна комисия Георги Георгиев, наследил на поста спорната фигура Орлин Алексиев. 

Още по темата