Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денков и Габриел ще обявят състава на правителството

Формулата на кабинета остава, промени има във важни ресори като вътрешните работи, икономиката и земеделието

02 Юни 2023Обновена
Илияна Димитрова
Николай Денков поиска време и търпение, за да приключи преговорите.

Вероятно е още днес коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” да представи състав на проектокабинета си. Засега не е насрочена визитата при президента Радев - за да се върне папката с успешно изпълнен мандат. Срокът за това е понеделник. Мандатоносителите обсъждат дали да не пратят папката с имената на министрите по куриер - конституцията не задължава това да стане лично. 

"Очаквам финална среща с Мария Габриел и тогава ще стане ясно дали днес ще се върне мандатът", коментира номинираният за премиер Николай Денков. Той посочи, че изтеклият снощи състав на кабинет, е този, който ще се предложи за приемане от парламента. Съставът е бил одобрен вчера от ръководствата на ПП и ДБ.

По повод направените промени в първоначалния списък с кандидат-министри, Денков заяви, че те са били направени, за да се отговори на очакването съставът да е по-неутрален политически. "Ако искаме парламентарна подкрепа, беше нормално да предложим по-експертни номинации. Наложи се да оттеглим някои политически фигури, за да е по-неутрален кабинетът", коментира Денков. Според него финалният списък с номинирани за министри е консенсусен и всеки от предложените членове си тежи на мястото и може да свърши работа. 

"Искам да припомня защо съставяме това правителство - първо, държавата няма бюджет. Служебното правителство бе длъжно да внесе такъв още октомври, вместо това сега правим второ удължаване на удължителния закон. Второ - искаме правосъдна реформа, но това става с промени в законодателството. Трето - чакат ни много натрупани проблеми - записаните и забавени мерки в плана за възстаноняване всъщност са важни реформи, които трябва да се реализират", коментира още Денков. 

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за състава на правителството с втория мандат още късно в четвъртък завиха към приключване. Остават договорката Николай Денков и Мария Габриел да се сменят на ротационен принцип на поста министър-председател за срок от 9 месеца, както и кабинетът да бъде съставен от хора, посечени от мандатоносителя.

Последният вариант на кабинета, който се разпространява в публичното пространство, показва, че са били сменени около половината от претендентите за министри, които кандидат-премиерът на десницата Николай Денков обяви преди месец, когато беше номиниран за поста. Става въпрос за ресорите икономика, социална политика, вътрешни работи, земеделие, туризъм, образование, иновации, правосъдие и енергетика, както твърди bTV.

Вероятно най-съществената новина е, че постът на финансов министър ще остане за съпредседателя на ПП Асен Василев. Денков по-рано защити кандидатурата на Василев с думите: "От гледна точка на бюджета, по-добър от него като експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца, не знам." Окаже ли се така, това е значителна отстъпка от страна на герберите. Те бяха и продължават да се отнасят изключително ожесточено към съпредседателя на ПП заради финансовата му политика в миналото, когато заемаше поста в кабинета "Петков".

От кабинета обаче вероятно ще отпадне Даниел Лорер, една от водещите фигури на ПП, който беше номиниран отново да стане министър на иновациите и растежа. Срещу него имаше възражения от страна на ГЕРБ, тъй като е политическа фигура. Поста вероятно ще заеме Милена Стойчева. Тя беше кандидат за същия ресор в неуспелия проектокабинет "Габровски", който ГЕРБ-СДС предложи в предния парламент.

 

КЪДЕ СА СМЕНИТЕ

На първо място, МВР ще оглави началникът на дирекцията ГДБОП във ведомството Калин Стоянов. Той ще замени Андрей Янкулов от сдружението "Антикорупционен фонд", който се отказа от номинацията заради сложната политическа конфигурация на бъдещото правителство. Стоянов е избран да ръководи ГДБОП от бившия вътрешен министър в кабинета "Петков" Бойко Рашков. По-рано се заговори, че ГЕРБ-СДС ще получи силовото министерство, но Денков отрече и посочи, че ще бъде определен "специалист, неполитическо лице, доказало се в работата си."

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов е вече официално обвинен от Софийската районна прокуратурата за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

За икономическото министерство най-напред се говореше, че ще се ръководи от Цвятко Георгиев, който сега е председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. Ако е вярно, това ще се окаже особен избор, тъй като опитът на Георгиев е в сферата на националната сигурност - МВР, НСС, ДАНС и др.Той е бил зам.-министър в МВР при второто правителство на Бойко Борисов, а по-късно и кандидат-депутат от ДБ. Малко по-късно се завъртя името на Богдан Богданов. Той беше назначен за директор на Българската агенция за инвестиции миналата година от тогавашния министър на иновациите Даниел Лорер. При всички случаи изглежда някой ще замени гласения до момента за поста Юлиан Войнов.

За земеделското министерство първоначално ПП-ДБ искаше бившия директор на агенцията за безопасност на храните Христо Даскалов. Той беше едно от основните действащи лица в сагата около ГКПП "Капитан Андреево" миналата година, с която ПП рекламираше борбата си с корупцията. В крайна сметка, постът изглежда ще заеме Кирил Вътев - собственик и управител на месопреработвателната компания "Тандем-В".

Министерството на труда и социалната политика ще оглави Иванка Шалапатова - изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" и бивш зам.-министър на труда в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г. Тя ще замени първоначално номинирания за поста Иван Кръстев, който се натъкна на ожесточена съпротива от ГЕРБ-СДС, защото е член на БСП и заема проруски позиции за войната.

Министерството на туризма отива при Зарица Динкова. Тя принадлежи към "Зелено движение" - една от трите партии в ДБ. Била е зам.-министър на външните работи в служебните правителства на президента Румен Радев от 2021 г.  Динкова ще замени номинираната преди Гергана Кабаиванова.

Правосъдието отива при Емил Дечев. Той сега е зам.-министър в същото ведомство, освен това е бивш следовател и съдия. Досега за поста официално беше номиниран бившият депутат от ПП Милен Матеев.

Кандидат за образователен министър е Галин Цоков, преподавател в Пловдивския университет, а за културен - Кръстю Кръстев. Енергетиката ще поеме Румен Радев - зам.-председател на работодателската организация Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и икономически директор на „Холдинг Загора“ ООД.

 

Ето и пълния състав на кабинета:

Николай Денков - премиер за първите 9 месеца на правителството;

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, която ще бъде премиер за вторите 9 месеца на кабинета;

Асен Василев - министър на финансите;

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Радослав Рибарски / Румен Радев - министър на енергетиката;

Милена Стойчева - министър на иновациите;

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Емил Дечев - министър на правосъдието;

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

Цвятко Георгиев / Богдан Богданов - министър на икономиката;

Галин Цоков - министър на образованието и науката;

Христо Хинков - министерство на здравеопазването;

Зарица Динкова - министър на туризма;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика;

Димитър Илиев - министър на спорта;

Кръстю Кръстев - министър на културата.

 

ПО СПЕШНОСТ

Засилващите се атаки срещу ПП-ДБ, която днес последователно и мощно беше атакувана от "Възраждане" и президента Румен Радев, принудиха десницата да засили максимално съвместните усилия с ГЕРБ-СДС за договорка за общо правителство. Вчера сутринта лидерът на герберите Бойко Борисов съобщи, че Мария Габриел и Николай Денков, които водят преговорите, са много близо до достигане на решение. Двамата преговарящи, подкрепени от партийните лидери на коалициите, прекараха на практика целия ченвъртък в почти непрекъснати разговори при закрити врата, на които уточняваха състава на бъдещия кабинет.

В понеделник времето им изтича и според кулоарните слухове целта на двете коалиции беше да приключат всичко още днес, за да могат ръководствата на партиите в ПП-ДБ да обсъдят споразумението с герберите и да кажат дали го одобряват. Изглежда са успели.

Бойко Борисов на практика вчера каза, че герберите са оставили ПП да вземе окончателното решение за състава. "Партията на Промяната искат сами да си носят отговорност, включително и с политически лица. Ние с „Да, България“ отговаряме на техните искания", каза водачът на герберите. Самият Борисов даде да се разбере, че не е особено доволен от това положение, но е склонен да го преглътне. "Много е тежко времето. Има да се взимат страшно отговорни решения. Не е по силите на една партия, но те имат високо самочувствие", заяви той.

 

ДЕТАЙЛИ

От ДПС подкрепа за правителство не се очаква, подразбра се от коментар на Денков. Движението обаче ще бъде потърсено за планираните промени в Конституцията, за които ще бъде необходимо мнозинство от две трети. С ДПС са били обсъждани и промени в съставите на регулаторните органи.

„Няколко пъти вече се повтаря от най-високо ниво една лъжа, че ще има и са били обсъждания съкращения, замени на директори на училища и на учители. Искам ясно да кажа и всички да го чуят, че това нещо не е вярно. И искам да успокоя системата, че това е просто някаква лъжа, която се разпространява от различни хора“, заяви още Денков в четвъртък.   

Още по темата