Quantcast
Синдикатите започват вълна от протести | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Синдикатите започват вълна от протести

"Подкрепа" предупреди за стачка в РЗИ
8 379
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Протест на КНСБ от 2019 г.

И двата национално представени синдиката заплашиха с протестни действия в следващите дни, като основните им искания са увеличение на заплати и защита на доходите от инфлацията.

КНСБ започва от понеделник национална протестна кампания "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!". В 13 ч. синдикатът ще блокира Триъгълника на властта - карето между Министерския съвет, Президентството и Народното събрание.

Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. За целта синдикатът настоява и за действия за насърчаване на колективното трудово договаряне на всички нива, гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка. Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време (СИРВ), за което вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от настоящите текстове в Кодекса на труда.

КНСБ има искания и към участниците в предстоящите парламентарни избори, които ще представи в меморандум.

КТ "Подкрепа" пък предупреди за стачни действия в РЗИ, ако правителството не предприеме стъпки за увеличение на заплатите в инспекциите. В тези държавни структури има напрежение, тъй като парите за предвиденото в колективния трудов договор увеличение на заплатите са отпуснати, но резултат от това няма. Липсва каквато и да е индикация, че одобрените допълнителни разходи по бюджета на МЗ ще бъдат използвани за увеличение на основните възнаграждения на работещите в Регионалните здравни инспекции, каквото е предназначението на част от тези средства, пишат от синдиката. Медицинска федерация "Подкрепа" предупреждава министерството на здравеопазването, че очаква в 7-дневен срок информация какви конкретни действия са предприети или ще бъдат предприети за увеличението на заплатите.

Още

Граждани скандират "Убийци" пред руската църква в София

06.12.2022

Обновена

3777
ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

05.12.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

15212
Жители на селото с глобите за винетки протестираха пред МС

05.12.2022

1354