Quantcast

Медия без
политическа реклама

Симулация на земетресение "разтърси" ж.к. "Люлин"

28 Май 2023Обновена
архив бгнес

Столичната община проведе мащабно полево учение "Сила 23" за готовността на службите да действат при земетресение. По време на учението бяха проследени действията на общинския щаб, на органите и структурите на единната спасителна система и взаимодействие и координация с дирекция Аварийна помощ и превенция. 

Учението бе в ж.к.“Люлин-6“ от 06.00 ч. до 18.00 ч. на зелената площ между бул. „Панчо Владигеров“, ул. „Джавахарлал Неру“, ул. „Фортов път“, ул. „Арх. Георги Ненов“ и бул. „Панчо Владигеров“.

Участваха противопожарната служба, СДВР, Аварийно спасителното звено на Столичната община, Българския червен кръст, структури на Министерството на отбраната и Военномедицинска академия, район "Люлин", „Софийска вода“, „Електрохолд“, „Евроканал“, доброволци на Столичната община и пловдивския доброволен отряд, хранителни вериги, компании за минерална вода, мобилни оператори.

"Около 500 души се включват днес, това са представители на 7 институции - отбеляза столичният кмет Йорданка Фандъкова. - Трябва да сме готови, трябва да се знае как да се реагира, но службите трябва да си говорят помежду си, да познават силите и средствата си".

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов пък посочи, че се надява това учение да покаже каква е готовността за реакция в България и да се предприемат мерки за подобряване на организацията.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на свой ред подчерта, че няма успешна превенция без предварително да се правят учения и да се отработва взаимодействие между институциите. Според него всички институции в държавата са създали предпоставки след скорошните земетресения в Турция да бъдем успешни при оказването на помощ.

Още по темата