facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

"Шпигел" написа за чаровна тиква, която не си тръгва лесно

Немската медия публикува цветист коментар за протестите у нас
23 112
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Протестите в България предизвикват отзвук и в чуждите медии. Повечето информации само хронологично предават събитията, но германското списание "Дер Шпигел" излезе с доста цветист материал. Той е озаглавен "Безредици на улицата на тиквите". А ето как "Дойче веле" преразказва статията в списанието: 

"От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември - след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пишат в "Дер Шпигел" и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите. Около Орлов мост вече се говори за "Улица на тиквите". "Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда, четем още в германското списание. Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята "Дер Шпигел". Неговата партия ГЕРБ е уважаван член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел. "Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран тип?", гласи плакат на немски език, издигнат по време на протестите. При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пишат още от германската медия. Правната система е независима само формално, а за разделение на властите изобщо не може да се говори. Олигарси управляват медии и са награждавани с държавни поръчки за своята лоялност. Борисов няма да си отиде лесно. Борисов избягва провокациите, що се отнася до външната политика. Той представя себе си и ГЕРБ като проевропейска сила и е лоялен към европейската политика. Освен това българският премиер има славата на шегобиец и чаровник. Когато канцлерката Меркел пристигне в София, я посреща с букет в цветовете на българския трибагреник. Когато германският ХДС празнува рожден ден, Борисов отправя поздрави в Туитър, започвайки видеото на немски език със силен славянски акцент".

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска Discovery да снима строителството на "Хемус"

21.09.2020

10225 70
Невероятно, но факт! Без ГЕРБ няма да настъпи Апокалипсис

21.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1367 4
Испания не казва разпитван ли е Борисов за "Барселонагейт"

Коментари

Страници

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Айдеееееееее! 

И Германия му скрои кюляфа на Бай Х.й. 

Подобен материал в една от най-влиятелните немски медии си е отвсякъде разгром. 

 

Бонжуар

Язък за труда на кръстовлачещия!

Тиквокалипсис сега! 😁

fractal
снимка на fractal

Германците май не разбират че скоро ще внасят автомобили в Германия и ще си ги карат по 20 години

Luft hans

Не е по темата, но списание Шпигел може ли да обясни що е туй славянски акцент??? При това "тежък", както е в оригинала. 

един интелектуалец

Хи-хи, колко съзвучно с другия прякор на премиера звучи "тиква" на немски 😁.

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Ами звучи си като Бай Хой !!!

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Ами звучи си като Бай Хой !!!

Диагностик

Нещо за разсейване на протестиращите:

По случай днешния Международен ден на котката британският в. „Дейли експрес“ и сайтът Бъзфийд са подготвили любопитни факта за любимите на мнозина писани, предаде БТА, цитирана от БНР.

 

- Денят се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международния фонд за защита на животните (IFAW).

- Котките са почитани в Древен Египет, като мъртвите животни са мумифицирани, за да бъдат умилостивени боговете.

В Древен Египет убийството на котка е смятано за углавно престъпление. Според история, разказана от Херодот, персите са знаели за почитта на египтяните към котките и по време на военен сблъсък помежду им са пуснали няколко животни на бойното поле. Египтяните са предпочели да се предадат, вместо да рискуват живота на някоя от котките.

Древните египтяни дълго са оплаквали покойните котки. Един от траурните им ритуали е бил обръсването на веждите.

- През 1484 г. папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на кладата на всички вещици и техните котки.

- Според Асоциацията на производители на храни за домашни любимци домашните котки във Великобритания са около осем милиона.

- През 2011 г. в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 милиона евро след кончината на стопанката си - водеща уединен живот 94-годишна вдовица.

- През лятото на 2017 г. се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска.

- Европейската патентна служба е запозната в детайл с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.

- Котките обикновено имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от обичайния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета понякога са наричани „котки на Хемингуей“ заради слабостта на известния писател към тях.

- Библията на крал Джеймс съдържа 131 препратки към лъвове (и две към лъвици). За сметка на това котки и тигри не се споменават.

- „Кучетата ни смятат за по-висши същества, котките - за по-нисши. Прасетата се отнасят с нас като с равни“, е казал британският политик и държавник Уинстън Чърчил.

- „Времето, прекарано с котки, никога не е изгубено“, гласят думи на Зигмунд Фройд.

- Генетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия изток. Изследване е установило съществено сходство между тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.

- Котките разчитат на изключителен слух. Това отчасти се дължи на факта, че имат 32 различни мускула в ушите.

- Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички сред тях страдат от загуба на слуха. Според изследване на специалисти от университета „Корнел“ между 65 и 85 процента от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.

- Ако човек живее сам с котка и се спомине, питомката му вероятно няма да се посвени да си устрои пир с тялото му, за разлика от кучето, което ще бди гладно край трупа.

- Ветеринарите сравняват рязането на котешките нокти с ампутирането на крайник.

- Котките „проспиват“ около 70 процента от живота си. За сравнение - само 30 процента от човешкия живот преминава в сън.

- Когато са будни, котките отделят голямата част от времето на тоалета си.

- Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света - 38 години.

- През 1837 г. в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че инициативата не сработва.

- Президентът Ейбрахам Линкълн до такава степен е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси редовно са се хранили на трапезата.

- Котките се потят чрез лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и използват тъпченето и драскането, за да маркират територията си.

- Маслините „подлудяват“ писаните, тъй като съдържат сходно химично съединение с котешката трева.

- Възможно ли е котките умишлено да пренебрегват стопаните си? Според авторите на японско изследване отговорът е „Да“. Изследователите са установили, че писаните разпознават гласовете на собствениците си и могат да решат нарочно да ги игнорират.

- Котките не са в състояние да усетят сладкия вкус, тъй като нямат съответните рецептори.

- Десетгодишно проучване на специалисти от университета на Минесота е установило, че за собствениците на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 процента по-нисък.

- Котките калико почти винаги са женски.

- Рижавите котки обикновено са мъжки.

- При повечето женски котки доминираща е дясната лапа, а при мъжките - лявата.

- Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да контролират популацията на мишките и да им пречат да гризат произведенията на изкуството.

- В действителност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните посещения в продължение на година на гроба на стопанина си.

- Котките са изключително добри манипулатори. Когато отчаяно се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки плач.

Котките не мъркат само когато са щастливи, но и за да сигнализират стрес и страх. Най-интересното е, че мъркането им с честота 27 херца е полезно за здравето на костите им.

- Котките понякога страдат от зъбобол, което ги прави сърдити.

- През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.

- Черните котки, които плашат мнозина, са смятани за късметлийски в Англия, Ирландия и части от Азия.

- Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни постоянно да „висят“ на слънце. За това им поведение има научно обяснение - слънчевата топлина помага на писаните да пестят енергия за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им осигуряват убежище и им напомнят за живота в естествена среда, котките са „луди“ по кутии

 

Бонжуар

Пране, простиране и пак пране... 

Не остана място по Перловец! 💦💦💦🕳️

Under_My_Thumb

Писмо от улица "Кратуна" :

 

 Борисов е наказание за нашите грехове Дата 07.08.2020 30118 Валентин Вацев https://pogled.info/avtorski/Valentin-Vatsev/borisov-e-nakazanie-za-nashite-grehove.119064

Льо Клер

👍 Много добро четиво.

Звън®
снимка на Звън®

Банкя, бърлогата "Заешко сърце" (Kaninchenherz). Тиквун е с любимия си анцуг. Приседнал е в любимата си кухня и чете новия брой на любимия си "Шпигел". Чете на глас - така му е по-лесно. Чете и псува. Взема телефона. Избира номер. Започва да говори. Следва стенограма от репликите му:

 

-Томиславе, видЕ ли това гадно бабе Меркел кво е пусналА за мен в "Шпигел"? Е.ах я в долната хамбургска кур.а! 

 

- Слушай сега! Прочиташ статията внимателно и пишеш  опроверженние! Ако требе викай посланика да дойде тук, еб.л съм го в търтея, и да ти помогне. Опровержението да е остро! Повтарям - остро, дори грубо да е! Вземи тоа капут Банов да те консултира, той с най-лютите попържни и на влашки, и на сръбски е парле ву франсе!

 

- Томиславе, не мое да си траем, бе братино! Траем ли си с двеста ми отпарят дупарата. Само като си представА това леке Макрон как сега чете "Шпигел" и гадничко се подхилва - лошо ми става. Еб.х го тоа лигав френски педал! КажИ ми кво е това, братино - да е.еш учителката си по литература и после с таа уста да ме баламосваш за Шенген. Значи, отпарям му го с триста на това извратено жуже, що трюфели ми омете като гостува в Евксиноград!

 

- Не знам колко да е дълго опровержението! Питай таа мисирка Захариева!

 

- Да бе знам, че е тъпа външна пу.ка, ама ти само я питай, няма да й го отпаряш. 

 

- Ще ме нарича таа дърта немска пачавра "чаровна тиква", charmanter Kürbis съм бил. Значи така ме е ядосалА, че вдигнах кръвното. Сега чекам Мутафчийски да дойде и да го премери, еб.л съм го и него в хитреца! Ако таа Меркел сега да ми е под ръка праим я да куца доживотно, ама първо я давам на Веждито да я простреля с рязаната си карабина.

 

- Добре, разбрахме се! И непременно посолИ опровержението с цитатчета от Гьоте, ти знаеш как се харчи тоа капут!

Forza NATO

👍😄

 

Льо Клер

😂

И непременно посоли опровержението с цитатчета от Гьоте, ти знаеш как се харчи тоа капут!

 

😂👍

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Звънчо, както винаги, 👍😅

Доц.Трътлев

👍😂

b.beni
снимка на b.beni

😃😤👌 

Жозефа
снимка на Жозефа

👍😂

Любомир Димитров
снимка на Любомир Димитров

Бравос !!!

👍👍🐰🐇🍊🍊

Basilisk

"Тиквата" е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието. Той е враг номер едно и основна цел на протестите. Името му е синоним за цялата политическа система, за ендемична корупция, за несправедливост, за подкопаване на демокрацията, за липса на прозрачност, за злоупотреба с власт, шуробаджанащина и унищожаване на околната среда

^^

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Абе тая Танте как може да допуска такива гнусни и неправилни писания във вестниците в собствената и страна?И то лично за Н.В.Благородие!Мръсници!Ами там нямат ли си ....така да се каже някой Хер Фон Шишофсхофен?Който да владее(съвсем правилно и законно) медийния пазар.Изостанала работа са тез германци.К'ъф е тоя Шпигел-мигел?Оня ден и телевизии - разни ЦДФ-и и АРД-та с репортажи очерниха Спасителя и нейн фройнд!Тъй ли нямаше там барем един гелосан Швайнбергер, та да му подар...ъъъ купят една телевизийка поне.Нова, стара-няма значение.Гадове са дойчовците.Да му влизат на Бою Шкафа с бутонките отзад така.

idunno

Това с тежкия акцент е покъртително ;) Предполагам, че повечето от шпигелочетците са помислили че Тиквун говори немски...с акцент, но все пак

👿

Доц.Трътлев

Ама с английския, а?

 

Преводачите твърдят, че случката е съвсем истинска !

Преди срещата на Борисов с Тръмп, му направили елементарна подготовка какво да каже на английски.
Първо трябвало да подаде ръка и да каже How are you - как сте? Казали му, че Тръмп ще отговори I feel fine, and you? - чувствам се добре, а Вие? Борисов трябвало да отговори - I am too - аз също. Преводачите трябвало да поемат от там нататък...
Но как се развил диалогът, обаче?
При здрависването Борисов изръсил:
- Who are you? - кой си ти? Тръмп се овладял и отвърнал - I am Mallanys husband and you? - аз съм съпругът на Мелани, а Вие?
Тогава Борисов невъзмутимо отвърнал
- I am too - аз също...
Резилът бил пълен. Преводачите едвам се удържали и потънали от срам...

бавно загряващ

https://www.spiegel.de/politik/ausland/bulgarien-aufruhr-in-der-kuerbisstrasse-a-91e24eac-df57-4237-836b-e19dfb68f284

spokobg

Ивчето много активна. Прави се на монж, ама е тъпа . . . . фотка, Минуваща през сега. Сопри се :), булка ;)

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...немците като любители на прецизността и точността са описали много точно проблема в България в статията на Шпигел:

 

Unter Borissov sind dann Staatsapparat, Justiz und die von Oligarchen beherrschte Wirtschaft in einer unguten Symbiose zusammengewachsen. Das Rechtssystem ist nur formal unabhängig, in Wahrheit hat es vor allem Gerb verstanden, Gewährsleute in der Justiz zu installieren.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Превеждам за тези, които не ползват немски :

 

Шпигел: "При Борисов държавния апарат, правосъдието и икономиката, която се владее от олигарсите са сраснали в една лоша симбиоза. Правосъдната  система е само формално независима, в действителсност  в Герб са се научили да  внедряват доверени хора в правосъдната система."

 

 

...така виждат нещата немците...

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Леваци, десет години го проучваха и чак сега на умрело куче - нож!

Мноого неетично! 

 

Nickolas

Те чакаха до сега, защото ако бяха писали преди 5 или 6 години, щяхте да рисувате Меркел в униформа на SS. Не че сега е късно.

Forza NATO

Визо дас ден?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш