Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на Пентагона пристига изненадващо в България

Премиерът Кирил Петков говори по телефона с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

14 Март 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Министърът отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България при пътуването си до Европа тази седмица, което ще бъде фокусирано върху подкрепата за съюзниците от НАТО при бушуващата война край източните му граници с Украйна. Това съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА.  

Говорителят Джон Кърби съобщи, че Остин ще пътува утре за Брюксел, за да участва в среща с колегите си от останалите членки на НАТО. След това ще посети Словакия, а пристигането в София е добавено в програмата му в последния момент. "Днес министърът добави добави и трета спирка в плановете си - България. Пътуването се удължава с един ден, за да има той възможност да се срещне с цивилните и военните лидери на България. Това е ключова спирка от гледна точка на източния фланг на алианса", заяви Кърби.

Stream your PBS favorites with the PBS app: https://to.pbs.org/2Jb8twGFind more from PBS NewsHour at https://www.pbs.org/newshourSubscribe to our YouTube cha...

 

 

Днес  стана ясно, че правителството ще постави пред Пентагона въпроса за охраната на българското небе. 

Премиерът Кирил Петков е провел в понеделник телефонен разговор с вицепрезидента на Съединените американски щати Камала Харис по нейна инициатива. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Харис е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната.

"Сега" припомня:

Американският Сенат утвърди преди година пенсионирания генерал Лойд Остин за министър на отбраната. Той получи огромна подкрепа, както от демократите на Байдън, така и от опозиционните републиканци.

Встъпването в длъжност на Остин бе особен случай и изискваше и двете камари на Конгреса да приемат отделен законопроект. Това е така, защото според американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от седем години. На практика тази забрана се отнася и за Остин, който се оттегли от активна служба през пролетта на 2016 г. За да се преодолее тя, то трябваше да има специални гласувания.

Преди това в историята на САЩ Конгресът е правил такова изключение само два пъти: за Джордж Маршал през 1950 г. и за Джеймс Матис през 2017 г.

Остин е бил на активна военна служба почти 41 години. Той стана шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералски звезди. Обявявайки намерението си да назначи Остин на поста началник на американското военно ведомство, Байдън подчерта заслугите на пенсионирания генерал в Ирак през 2010-2011 г. По това време Байдън беше вицепрезидент на САЩ. 

Ключови думи:

Лойд Остин, България

Още по темата