Медия без
политическа реклама

Шефът на НСО опитва да отговори на критиките с обръщение към служителите си

Наясно съм, че много от Вас са демотивирани, обезкуражени, дори обезверени, казва ген. Красимир Станчев

19 Дек. 2019Обновена

Шефът на НСО пусна официално обръщение към служителите на службата в опит да ги мотивира и да отговори на обществените критики, особено след последните инциденти. Той пусна, както текстови файл, така и видеобръщение.

В него се казва: "Избрах тази форма да се обърна към Вас, защото по естеството на дълга Ви повечето от Вас и в момента са в различни краища на страната и в чужбина. В празнични и в почивни дни, по всяко време на деня и на нощта, Вие продължавате да изпълнявате съвестно задълженията си - да пазите поверените Ви лица и обекти, да поддържате и усъвършенствате уменията си. През тази година отбелязахме 140 години от полагането на основите на охранителната структура на България. Отбелязахме годишнината скромно и без много шум и в поредния преходен за Службата момент.

Станчев обяснява и, че за кратко време се случили много промени в ръководството на НСО, които съвпаднали с напрегнат обществено-политически дневен ред, който винаги влияе пряко върху динамиката на нашата работа.

"Имахме и критични ситуации и благодарение на придобитите умения и висок професионализъм на наши служители, не се стигна до по-сериозни последствия. Справихме се достойно и получихме висока оценка от нашите партньори - за работата си при осигуряването на редица визити на високо и на най-високо държавно равнище, у нас и в чужбина. Поехме и удари от различни страни върху доброто име, престижа и достойнството на Националната служба за охрана. Чухме отново и напълно несъстоятелни призиви за закриване на НСО. Поехме тези удари, но запазихме добрия тон и професионалното си достойнство", твърди още Станчев.

Следват обяснения какво е направил той от стъпването си на поста преди няколко седмици: "През краткия период след встъпването си в длъжност предприех действия за укрепване на функционалния капацитет на Службата и за подобряване на нейната ефективност. Немалко колеги бяха преназначени на позиции и в структури, които ще им позволят по-пълноценно да използват уменията си. НСО не може да си позволи да се лиши от нито един свой служител. Затова и занапред ще положа всички усилия, за да ограничим текучеството на опитни и кадърни специалисти".

"Трябва да запазим наличния потенциал, да привлечем и да обучим нови служители. През последните 6 месеца много нови млади колеги се присъединиха към екипа на НСО – ще ги мотивираме да останат и да реализират потенциала си възможно по-пълноценно. Това обаче е началото. Имаме да преминем през още много предизвикателства – всички те свързани едно с друго. Устойчивото кариерно израстване, възнагражденията на състава, условията за обучение и усъвършенстване на уменията, материално-техническото осигуряване, състоянието на автомобилния парк са само част от тях", казва още Станчев.

После нарича общо предизвикателство 4повишаването на обществения аворитет на НСО и на публичното доверие в нашата работа". "Не можем вече да отричаме, че професионализмът, съвестта и лоялността на служителите на НСО не са достатъчен аргумент за обществена подкрепа. Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за Националната служба за охрана, пет години след влизането му сила. Тези промени трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на една мотивирана и с висок обществен авторитет държавна охранителна служба", обяснява още шефът на НСО.

В обръщението, в която обаче няма и дума за конкретните обществени критики, следва: "Не е достатъчно една специална служба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява. Тази наложителна стъпка няма как да се случи без подкрепа и отвътре, без Вашата експертна подкрепа.

Наясно съм, че много от Вас са демотивирани, обезкуражени, дори обезверени. През годините много от Вас са останали излъгани в очакванията си за устойчиво кариерно израстване и за достойно възнаграждение за често подценявания Ви труд. Всички ние знаем на какво се дължат тези разочарования. Диагнозата отдавна е известна, решенията също и те вече са в ход.

Благодарен съм за търпението и за стоицизма Ви в условията на тези промени. Поемам ангажимент те да се случват плавно, защото в основата на всяка промяна винаги стоят хората. Промените не могат да се случват само „отгоре“. Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа"

Следват коледни и новогодишни пожелания.

Последвайте ни и в google news бутон