Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата удари на камък с телефоните на Пламен Узунов

Затова вика на разпит президентския съветник и шефа на НСО

01 Юли 2020
БГНЕС архив

Прокуратурата удари на камък с кодове на иззети от президентския съветник Пламен Узунов телефони и се оплака публично в официално съобщение

В него се отбелязва, че "като веществени доказателства по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са приобщени три мобилни устройства, ползвани от П.У." Назначените са и са изготвени експертни справки на телефоните.  

При изследването на едно от устройствата е установено наличие на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи, разказва прокуратурата.

При изследване на втория телефон, иззет с протокол за обиск от 19.06.2020 г. от лицето П.У., е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения от ползвателя. 

Прокуратурата не успяла да зареди третия телефон въпреки използването на различни зарядни устройства.  "Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона П.У. код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри.", съобщава прокуратурата.

Затова и Пламен Узунов е призован да се яви пред следовател при СО-СП, за да предостави кодовете. Единият телефон се намирал в автомобил - част от кортеж на президента, и бил донесен в прокуратурата от шофьор на НСО. По тази причина спецпрокуратурата вика и шефа на НСО Красимир Станчев.

 

Още по темата