Медия без
политическа реклама

Шефът на КПКОНПИ ще се пробва за прокурор

Кандидати за окръжни прокурори са 186 души

10 Окт. 2023
Антон Славчев ще се бори за място в прокуратурата заедно с още 185 кандидати, но на окръжно ниво. Бившият му началник Сотир Цацаров е върховен прокурор, при това му беше направен отдел, който да оглави.
Илияна Кирилова
Антон Славчев ще се бори за място в прокуратурата заедно с още 185 кандидати, но на окръжно ниво. Бившият му началник Сотир Цацаров е върховен прокурор, при това му беше направен отдел, който да оглави.

Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на практика оглавява антикорупционната комисия КПКОНПИ, кандидатства за окръжен прокурор. Това се вижда от списъка с допуснатите 186 кандидати, които се борят за общо 10 места в окръжните прокуратури в страната. Новината първо съобщи Clubz.bg.

Миналия петък беше обнародван и влезе в сила новият Закон за противодействие на корупцията. По силата му се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК), а КПКОНПИ се превръща в комисия за конфискация, като тепърва ще се приема нов закон и за това.

В тримесечен срок от влизането в сила на закона Народното събрание трябва да избере тримата членовете на КПК, при това с мнозинство от 2/3 от всички депутати. Дотогава функциите им ще се изпълняват от заварените членове на КПКОНПИ. След избора, заварените ще продължат мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Освен Славчев, който е зам.-председател на КПКОНПИ, това са Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева.

Антон Славчев е кандидатстват за прокурор още през август. И тогава обаче вече беше ясно, че КПКОНПИ няма да я бъде още дълго. 

Официално обявената биография на Славчев гласи, че той е завършил е Висшето военно транспортно училище "Тодор Каблешков" в София и Великотърновски университет  "Св. св. Кирил и Методий", откъдето се е дипломирал като юрист. Има дългогодишен стаж в системата на МВР. В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на ДАНС. През април 2018 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на КПКОНПИ.

Антон Славчев не е единственото известно име в списъка с кандидатите за прокурори. Преди дни стана ясно, че червената тога иска да сложи и доскорошното парламентарно юридическо острие на ГЕРБ Дани Каназирева.

Пловдивчанката Дани Каназирева изгря като кандидат-прокурор. Амбициите ѝ личат от списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати в конкурса  за първоначално назначаване на 10 свободни длъжности в окръжните прокуратури.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КПКОНПИ, Антон Славчев

Още по темата