Медия без
политическа реклама

Само 5 от записаните 200 украинци се качиха във влаковете от Варна

Голяма група от Златни пясъци не пожела да отпътува за Рибарица и Паничище

29 Май 2022Обновена
Единици са хората, които се качиха в автобусите, пратени да ги вземат от хотелите.
FB/Ramon Cuvaeff
Единици са хората, които се качиха в автобусите, пратени да ги вземат от хотелите.

Странен сюжет се развива днес във Варна. Масовото извозване на украинските бежанци не се получи засега, тъй като около 200 души отказаха да се качат на превозните средства. Автобуси чакаха тази сутрин пред хотелите в Златни пясъци, за да ги отведат до варненската жп гара. От там хората следваше да бъдат превозени с влакове до Дупница и Плевен, съответно с дестинация Паничище и Рибарица. Явиха се обаче петима души. Други петима тръгнаха към новите места с личните автомобили.

На гарата групата изпращачи, съставена от журналисти и представители на институциите, комично бе значително по-многобройна. А за украинските семейства дори бе подготвен детски кът, докато чакат; в готовност бяха и десетки доброволци. В града е и председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Накратко, положението е:

организация има на гарата, пътници няма.

Доброволецът Роман Куваев разказа пред "Сега", че мнозина от украинците едва вчера в 8 часа вечерта са разбрали къде точно ще бъдат транспортирани. Възрастните и болните не били готови с багажа сутринта, други не искали да се местят във вътрешността на страната, където липсва социално обслужване. Надеждата им е в краткото време до 31 май да се намери някак решение на проблема. БНР пък цитира един от заминаващиге - одесчанинът Вячеслав Радованов. Той отпътува с баба си към Рибарица: "Не знам къде ни карат, тук има всичко - аптеки, магазини, а там не знам какво ще е. Гледах на картата, там, където отиваме, има само една аптека, няколко ресторанта, но не знам дори дали има магазини. Не ме интересува къде ще съм, важното е да има пътешествия".

Очевидно е, че повечето хора просто искат

да останат край морето, или поне в големите градове.

Някои са решени да се оправят сами у нас. Други се прибират в Украйна.

Все още няма яснота дали процесът е масов, или случката на Златни пясъци е инцидент. Днес от Бургас за София, а от там - към Паничище, също не отпътуваха много хора. Във вагоните се качиха 57 души, а други 12 тръгнаха с леки коли. Те са били настанени в хотели в „Слънчев бряг“.  Новият им дом ще бъде базата на БДЖ в Паничище.

----------------

ИЗТЪРВАНИ НЕРВИ

Ако се наложи, украинските бежанци ще бъдат настанени в центъра за мигранти в Елхово, каза председателката на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева, циитирана от БГНЕС.

„Може да се окаже, че бежанският център в Елхово - това е едно контейнерно селище, което може да побере до 1700 човека, може да е един необходим ресурс. Ако се наложи по различни причини, най-вече капризи на украинците, могат да бъдат настанени там. Добре, заповядайте там настаняваме всички мигранти! Какъв е проблемът да бъдете настанени, дали си от Украйна или си от Афганистан”, възмути се председателката на ДАБ.

------------------------------

Първите информации засега сочат, че големи неразбории по Южното Черноморие няма - повечето украинци остават или в хотели за по 15 лв. държавна помощ на нощувка, или в разположени наблизо държавни бази.

Преди няколко дни областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи пред "Сега", че разквартироването се определя на база на попълнени от украинците анкетни карти. В тях те посочват нуждите си, но

държавата определя къде точно ще бъдат преместени.

По-късно днес се очакват официални изявления на представители на българските институции.

 

ОТ ПЪРВА РЪКА

Днес преди обед Куваев написа в социалните мрежи: "5 автобуси пристигнаха сутринта в 9:00 до хотел "София" да закарат пьрвите 200 бежанци до ЖП гара Варна. Оттам нататък 10:30 влак за Плевен и Дупница, след това пак автобуси, съответно за Рибарица и Паничище. Излязоха около 20 човека от очакваните 200. Три семейства бяха готови да пътуват с автобус, и още две семейства - със своите коли. Усмихнати представители на кризисен център викат:"Сядайте в автобуси, или програмата за вас ще свърши!". 9:30 - накрая около 10 човека влязоха в автобус; 4 от 5-те автобуса тръгнаха празни".

В мрежите реагира и Коцев: "Преместването на украинските бежанци в държавни бази започна днес и до сега протича безпроблемно, въпреки изненадващо малкия брой желаещи да потеглят към крайните дестинации във вътрешността на страната. Заедно с Националния щаб създадохме възможно най-добрата организация за тази безпрецедентна операция по преместване на такъв голям брой бежанци едновременно, в рамките само на няколко дни. Имаше точен график за превозване, осигурен беше транспорт до ЖП-гара Варна, допълнителни вагони към влаковата композиция, храна, полицейска охрана и всички друго необходимо за гладкото протичане на преместването. Подредихме и специален кът за игра на украинските деца, докато чакат да се качат на влака. С първите вагони трябваше да бъдат транспортирани 200 човека до държавната база в Рибарица. За огромна моя изненада едва 5 човека от заявилите предварително желание 200 се качиха днес на влака, въпреки че хората бяха запознати с предоставените добри условия в базата и изхранване 3 пъти дневно. Останалите украински граждани в хотелите са заявили, че предпочитат до 31.05 да излязат на частни квартири или да се завърнат в Украйна".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата