Медия без
политическа реклама

Руското посолство в Скопие: България нападна Македония през 1941 г.

Още един пример за "изключително добронамерената" политика на Кремъл, обвини евродепутатът Андрей Ковачев

27 Апр. 2021

Руското посолство в Северна Македония публикува в Twitter пост, в който България е обвинена, че е нападнала Македония през април 1941 г.  "Преди 80 години, на 18 април 1941 г., България, тогава съюзник на фашистка Германия, напада Македония. Два месеца по-късно нацистите нахлуха в СССР. Вечна слава на руснаците, македонците и други смели войници, воювали срещу нацистката чума!", гласи антибългарската публикация, завършваща с хаштаг #СмртНаФашизмот.

Пред 80 години, на 18 април 1941, Бугарија, тогашен сојузник на фашистичката Германија, ја нападнала Македонија. Два месеца подоцна нацистите го нападнале СССР. Вечна слава на Русите, Македонците и другите храбри војници кои се бореа против нацистичката чума! #СмртНаФашизмот pic.twitter.com/2a3VE2poHQ

— Посольство России МК (@Russian_Emb_MKD) April 18, 2021

Българският евродепутат Андрей Ковачев веднага определи случая като "пореден опит за изостряне на напрежението между Скопие и София".

"Още един пример за "изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти" политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!", написа той в профила си във Facebook.

Още един пример за "изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти" политика на Кремъл на Балканите....

Posted by Andrey Kovatchev on Monday, April 26, 2021

"Всеизвестно е, че към април 1941 година Сталин и Хитлер са съюзници. България никога не е нападала Кралска Югославия, а Македония не съществува въобще като държава и е под жестока сръбска окупация. Дори думата Македония е забранена от сърбите. Затова нашите предци посрещат сънародниците си като освободители от десетилетно робство. Колко тъжно, когато лъжите са толкова плоски и с ясно желание да ни скарат колкото се може повече", отбелязва Андрей Ковачев.

Капаци ли сложи на очите си българската дипломация, та продължава да търси в задънена улица подход към РС Македония?  След като блокира старта на преговорите на Скопие за присъединяване към ЕС, изпадна в европейска изолация и сега се лута какво да прави.

 

"Сега" припомня:

"Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, първо защото вярваме, че Северна Македония е била готова да започне процеса на отваряне и затваряне на глави с ЕС", заяви в края на януари т.г.  посланикът на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс в интервю за радио Voice of America. Тя казва, че ветото крие рискове не само за Северна Македония, но и за ЕС, както и на процеса на разширяване като цяло.

"Важно е двустранните преговори да продължат под някаква форма и мисля, че и двете страни признават това. Надявам се, че тези дискусии ще продължат по конструктивен начин и по подходящ начин и за двете страни, както и в интерес на двете страни. Отделно от това е важно да се поддържа почвата в готовност и да се проведат преговорите за процеса на присъединяване към ЕС. Вярваме, че Северна Македония показа, че е готова за първата си междуправителствена конференция, която се надяваме все пак да се случи възможно най-скоро. Окуражени сме, че Португалия подчерта, че разширяването на ЕС като цяло ще бъде приоритет по време на нейното председателство", казва още американският посланик в Скопие. 

"Очевидно е, че бяхме много разочаровани от решението на България да блокира началото на процеса на присъединяване през миналата година и ще продължим да правим каквото можем, за да гарантираме, че двустранните въпроси се решават по двустранни канали и че добрата воля и продължаващите усилия, които Северна Македония показва, за да може двустранните преговори със София да продължат по положителен начин, отделно от политическата реторика", добавя дипломатът. Според Бърнс "има държави, които не споделят еднакви виждания за Северна Македония в Европа и които не споделят ценностите на Европа като свободна и обединена, където има траен мир и стабилност". "Те могат да се опитат да използват ситуацията за своя стратегически интерес. Ясно е, че Русия и Китай не споделят тази визия и мисля, че това е нещо, което всеки трябва да има предвид. Ето защо е особено важно процесът на присъединяване към ЕС да продължи напред възможно най-бързо", натъртва американският посланик в Скопие.

"Разочаровани сме от ветото на България по ред причини, първо защото вярваме, че Северна Македония е била готова да започне процеса на отваряне и затваряне на глави с ЕС", заяви посланикът на САЩ в Скопие Кейт Мари Бърнс в интервю за радио Voice of America, цитирано от Агенция

Ключови думи:

руско посолство, Македония, Скопие, България

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

МВР съветва хората да се барикадират и бронират срещу крадци

19 Юни 2024

Слави Трифонов отказа подкрепа на ГЕРБ и ДПС за кабинет

19 Юни 2024

Съдът отказа да се занимава с избора на Петър Илиев за доцент

17 Юни 2024

Парламентът изпрати със скандал Христо Иванов

21 Юни 2024

Борисов обвърза преговорите с избора на Рая Назарян за шеф на НС

18 Юни 2024