Медия без
политическа реклама

Румен Радев поиска военна подготовка за младежите

Днес виждаме резултата от премахването на нашата наборна служба преди 20 години, обяви той

14 Юни 2024Обновена
Румен Радев на събора на запасното войнство в Стара Загора
Президентство
Румен Радев на събора на запасното войнство в Стара Загора

"Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение". Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БНР. 

Държавният глава присъства на Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора. Форумът на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се проведе под патронажа на държавния глава и в него се включиха действащи и от резерва генерали, офицери и сержанти от цялата страна.

Радев отбеляза, че редица страни от НАТО връщат наборната военна служба. Според него трябва да има дебат дали това да се случи и у нас. Веднага след това, президентът обяви, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

Президентът предупреди, че след няколко години решенията за националната сигурност ще се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията. Държавният глава посочи, че днес виждаме резултата от премахването на нашата наборна служба преди 20 години.

Държавният глава припомни, че в миналото всеки дом е бил свързан по някакъв начин духовно с армията, докато днес това не е така. „Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност“, посочи Румен Радев. По думите му при липсата на наборна военна служба, сега СОСЗР ефективно може да съдейства в процеса по осигуряването на базови познания и умения на младото поколение в тази насока. 

Благодарение на българския парламент вече имаме план за инвестиции в армията, имаме осигурени средства, имаме договори за доставка на самолети, страйкъри, кораби, ще доставим и още техника, но никой не може да изкомандва българските граждани да служат в българската армия.

На идеята веднага опонира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

“Буди тревога, че в дните до конституиране на новия парламент и старта на преговори за съставяне на редовно правителство Радев отново се опитва да насажда страхове и напрежение в обществото, като заговори за мобилизационен резерв и връщане на наборната служба. Трябва да сме наясно с едно - единствено българският парламент може да взема подобни решения, а ние многократно вече заявихме, че няма да се допусне подобно нещо! Ние много ясно слушаме и чуваме гласа на хората и сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма! Конституцията много ясно прокламира правомощията на институциите и отново напомняме на Радев да не се изкушава да гази основния закон, воден от лични политически амбиции, а да изпълнява конституционните си задължения,” посочи Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

 

Литва прие закон за задължителната военна служба

Литовският Сейм одобри съответен пакет от закони за реформа на наборната повинност, според уебсайта на литовския парламент. 

Според законопроекта завършилите училище на възраст от 18 до 22 години подлежат на задължителна военна служба за 9 месеца. На 17 години медицинска комисия ще ги тества за годност за служба. 

След получаване на призовките младежите няма да могат да постъпват в университети, докато не отбият военната си служба. В същото време завършилите висше образование, които са получили дефицитни за армията на страната специалности, ще бъдат призвани за три месеца. Срокът на алтернативната служба беше удължен от 10 на 12 месеца.

Правителството изненадващо прати искане до Конституционния съд, с което иска най-висшите съдии да кажат дали може да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време. Това става ясно от официално съобщение след редовното заседание на Министерски съвет в сряда.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата