Quantcast
Регистрирани са 140 нови случая на COVID-19 в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Регистрирани са 140 нови случая на COVID-19 в България

Блокадата на ромския квартал в Кюстендил бе удължена до 8 юли. Това предизвика напрежение и спонтанни протести
Обновена
7 312
 Илияна Кирилова

140 са потвърдените нови случаи на коронавирусна инфекция в България, сочат данните от Единния информационен портал Coronavirus.bg. През изминалото денонощие са направени рекордните 4525 PCR теста, с които общият брой на изследванията от този тип достига 138 130 към 0:00 ч. на 30 юни.

Към този час общият брой на регистрираните носители на COVID-19 в страната е 4831, от които активните са 2026. Оздравелите са 2582-ма, от които 74 през последното денонощие. Хоспитализирани са 434 души, от тях 31 са настанени в интензивни отделения. Починалите от началото на пандемията у нас са 223-ма, включително четирима през изминалите 24 ч.

Във Варна бе диагностицирано дете от детска градина. Става дума за забавачницата "Ален мак". Днес ще бъде извършена дезинфекция на помещенията на втора А група, където е регистрирана заразата. Групата ще бъде затворена, другите ще отворят в следващите дни. Предстои изследване на персонала.

60 от потвърдените нови 140 случая на коронавирус са от Смолян, където пламна огнище в предприятие за авточасти. Това поясни пред БНТ тази сутрин държавният главен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той посочи, че заразените са от ромската махала, където е "по-трудно спазването и прилагането на противоепидемичните мерки".

От днес заводът в Смолян ще работи при строги мерки за сигурност, съобщи "Нова телевизия". Общо заразените работници там към момента са 87. Предстои масово тестване на всички служители. Те ще бъдат стимулирани да ходят на работа, като им се осигури личен транспорт. След дезинфекция ще вършат задълженията си в една смяна, ще се хранят в пластмасови кутии и ще избягват струпвания.

От РЗИ-Смолян смятат, че заразата е тръгнала от автобусите, с които работниците се транспортират до завода.

"Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат", коментира пред БНТ д-р Кунчев.

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според главния здравен инспектор в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Със седмица ще бъде удължена карантината, наложена на ромския квартал в Кюстендил. Това стана ясно след заседание на Областния щаб за борба с коронавируса, предаде БГЕНС. На заседанието са присъствали областният управител Виктор Янев и главният държавен здравен инспектор доц. д.-р Ангел Кунчев. Забраната за напускане на квартала по маловажни причини остава в сила до 8 юли. Това предизвика напрежение и спонтанни простести в квартала.

На заседанието на кюстендилския Щаб стана ясно и, че още двама инспектори от "Инспекцията по труда" са дали положителни проби за коронавирусна инфекция, но и двамата са в добро общо състояние и не са настанени в болници. 

 

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5941 души са тествани в цялата страна от 6 април до 28 юни в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 118 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1.1%) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 57 проверени (1%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 691, от които 12 (1.7% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

коронавирус, COVID-19

Още

България отчете най-голям брой заразени от месец и половина

27.07.2021

Обновена

6096
Бойко Борисов се ваксинира на живо във "Фейсбук"

27.07.2021

Обновена

5884
Кунчев: Идва вълната на неимунизираните и младите

25.07.2021

Обновена

7852