Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков срещу ДПС: Твърденията за репресии са измислици и пропаганда

От движението хвърлиха 90 парламентарни питания към шефа на МВР с обвинения за предизборен тормоз над техни активисти

01 Апр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Бойко Рашков

Дълга схватка се заформя между вътрешния министър Бойко Рашков и ДПС. От опозиционната партия са внесли 90 въпроса към шефа на МВР, на които искат да получат отговори в рамките на устния парламентарен контрол. Всяко питане засяга полицейски действия спрямо различни активисти на ДПС по време на предизборните кампании през 2021 г., които движението определя като репресии срещу неговите членове.

Огромният брой на въпросите, както и изричното желание на ДПС да получи отговори лично от Рашков в пленарната зала, пред тв камерите, подсказва, че партията възнамерява да превърне парламентарния контрол в политическа битка. За същото обаче е настроен и вътрешният министър.

Всеки въпрос е свързан с „действия за оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания и в изборния ден”. Ето и пример – питане от депутата Ахмед Ахмедов. В него се посочва, че на 8 юли 2021 г. (три дни преди вота на 11 юли – бел.а.) лидерът на ДПС в разградската община Самуил Сами Сами е подписал принудителен протокол. Ахмедов поиска да разбере на какво правно основание е накаран Сами да подпише протокола; в какво се изразява наличието на „достатъчно данни”, за да му бъде съставен протоколът; уведомена ли е прокуратурата; какви са били по-нататъшните действия по случая.

ЗА ВЪПРОСИТЕ НА КСЕРОКС И КОМУНИЗМА 

Рашков отегчено започна отговора си с констатацията: „Аз няма нужда да чета вашите въпроси. Те са еднотипни. Все едно, че са на ксерокс направени. Мога да говоря, без да гледам в материалите, с които разполагам.” Той обяви за ненормално да се твърди, че едно и също се е случило с десетките хора, за които ДПС пита, и така да се създава напрежение в обществото. И отрече да е упражняван натиск или тормоз, а в случай, че движението има такива данни, Рашков препоръча да ги изпрати на прокуратурата.

Конкретно за Сами Сами съобщи, че в областната дирекция на МВР и в прокуратурата в Разград е имало преписки във връзка с подадена срещу члена на ДПС жалба. На това основание е започнала проверка срещу него.

„Чрез вашите действия вие връщате спомена за комунистическия режим”, реагира Ахмедов. Рашков отвърна, че ДПС говори така винаги, когато МВР се опита да си върши работа. И изтъкна, че са налице съдебни актове, в които се казва кои са партиите, опорочаващи изборите. В миналото вътрешният министър откровено е назовавал ГЕРБ и ДПС като отговорни за изборни нарушения.

В София тази вечер се провежда протест срещу намесата на Турция във вота у нас, заради която България по-рано днес реагира официално. Организирането на хората протече в социалните мрежи и събитието не е заявено пред властите.

Намеси се председателят на Народното събрание Никола Минчев, който реши да внесе ред в процедурата. Той призова и Рашков, и депутатите от ДПС да се придържат в рамките на зададените въпроси.

ЗА ЕДНОТИПНИТЕ ПИТАНИЯ И ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА

От движението обаче бяха настроени за битка. „Еднотипни са въпросите ни, защото и тормозът беше еднотипен”, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. И грубо заяви: „Понеже много обича министърът да говори за средна интелигентност, нека да му кажа, че ние също се съмняваме в нечия средна интелигентност ... Точно на мен да ми говори за интелигентност, малко повече ми идва.”

Накрая Цонев засегна и въпроса, който най-много вълнува партията: „Ще се борим със законни средства срещу купуването на гласове, което се извършва от всички български партии в целия преход. И внушението, че това се извършва от ДПС ние няма да го оставим така.”

Изявлението му изнерви шефа на МВР и двамата с Цонев започнаха да си крещят един на друг. Виковете бяха извън микрофон, така че не се разбра какво си казват, но беше очевидно, че не са приятни неща.

Времето до края на заседанието стигна за 2 въпроса. Останаха 88 за следващия контрол. Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ изпрати Рашков с предупреждение: „Онези младежи, които бяха тормозени от г-н Рашков, са бъдещите министри на тази държава. На Рашков ще му изтече мандатът – дали след 3 дни, 3 седмици, 3 месеца, 3 години, 300 години.” Рашков го слушаше със снизходителна усмивка, а накрая се разсмя.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?