Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков сезира прокуратурата срещу Гешев за разгласяване на СРС

Държавното обвинение пази СРС-та за удобно ползване, каза вътрешният министър

23 Юли 2021Обновена
НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов заради искането за освобождаване на Иван Гешев

НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов заради искането за освобождаване на Иван Гешев

Posted by bTV Новините on Thursday, July 22, 2021

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви в парламента, че ще сезира прокуратурата за действията на главния прокурор Иван Гешев, с чието разпореждане на сайта на държавното обвинение са публикувани данни, събрани със специални разузнавателни средства. 

"След назначаването на Иван Гешев се натрупаха множество факти за нарушения. Ще обърна внимание на свободното изнасяне на данни от СРС. На юристите е известно, че такива данни не могат да се изнасят в публичното пространство. Те могат единствено и само да се използват за нуждите на наказателното производство. А законът казва, че лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват. А те са разгласени по разпореждане на главния прокурор", посочи Рашков от парламентарната трибуна.

По негови думи информацията от прилагани СРС се ползва единствено за целите на наказателното производство за делата, които се водят в прокуратурата. За сметка на това целта на Иван Гешев е била да атакува държавния глава, без процесуална цел. Рашков цитира и чл. 145 от Наказателния кодекс, който инкриминира разгласяването на данни, събрани със СРС. "В съдебната практика вече има осъдено лице точно за такова престъпление. Следва ли тогава да се образува наказателно производство сега. Аз съм дълбоко убеден, че трябва. От тогава до сега минаха година и половина и нито един прокурор не образува такова производство. Затова след това заседание ще сезирам прокурор и ще очаквам неговото решение. Да видим дали прокуратурата ще предприеме действия. Двойните стандарти не са право", категоричен е Бойко Рашков.

Вътрешният министър подробно припомни случая от 2020 г., когато бяха публикувани разговори между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, записани със СРС. "Тази комуникация е трябвало да бъде унищожена, а не съхранена, защото тя не съдържа данни за тежко умишелено престъпление. Определението за спиране на наказателното производството е обезличено, не е ясно кой го е подписал. Там се казва, че става дума за престъпление, което се наказва с 3 г. лишаване от свобода. За него не може и е недопустимо да се изпозлват СРС", категоричен е Рашков.

Според него целта на това е била политическо компрометиране на държавния глава. "В момента, в който е установено, че президентът разговаря от едната страната, е трябвало незабавно да бъде прекратено подслушването. Гешев не е изпълнил закона, а е публикувал този материал. Никой не е наясно какво се е случило с това наказателно производство. Ген. Стойков не е привлечен към наказателна отговорност. На тези въпроси трябваше да се даде отговор вчера на дебата във Висшия съдебен съвет, но там такъв дебат никога няма да започне с този състав", коментира Рашков.

По думите му въпросът с това какво прави прокуратурата със СРС-тата е актуален. "По отношение на съхраняването на материалите не можем да извършим никаква проверка", каза той. И допълни, че предстои да информира парламента в детайли "как преди да встъпи служебният кабинет, е започнало масово унищожаване на материали в МВР, а което не е унищожено е изпратено моментално на спецпрокуратурата, където не можем да извършим проверка". 

"Натъквал съм се на множество случаи на съхранявани материали, които е трябвало да бъдат унищожени. Подписвал съм десетки писма към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров за констатирано нарушение без никакъв ефект. Убеден съм, че и сега е така", каза Рашков, препращайки към времето, когато ръководеше бюрото за контрол на СРС-тата.

На въпрос от депутата Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" дали главният прокурор и нас е недосегаем, Рашков обобщи, че той е досегаем юридически, но, както видяхме вчера - недосегаем фактически.

Лидерът на групата на "Демократична България" Христо Иванов каза, че е нужна смяна на кадровия състав на цялата прокуратурата, защото много от сегашните прокурори са непригодни да си вършат работата. Жельо Бойчев (БСП) попита Рашков: "Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?". Министърът отговори, че срещу някои хора от предишното управление в момента текат много активни следствени действия. "Дали те ще доведат до задържане под стража, не мога да предвиждам, но при разследване това винаги е възможно. Естествено, че когато става въпрос за милиарди, много е близо до ума, че в един момент ще се пристъпи към най-строга мярка за неотклонение. Националната следствена служба (НСлС) разследва там. Има 8.6 млрд. лв., за които се твърди, че са раздадени на близки до обкръжението фирми в нарушение на всички правила на Закона за обществените поръчки", каза Рашков.

"Факт е, че с вчерашното си решение (за Гешев, бел. ред.) ВСС практически се самоуби. Едно наистина позорно решение, което издава или некомпетентност, или нежелание да уважи едно конституционно право на министъра на правосъдието. Срамът е за ВСС, но той е и за политическите сили, чиито представители вчера гласуваха да не бъде обсъждано предложението на министър Стоилов като недопустимо. Тези политически сили сами се обозначиха на коя страна стоят - на страната на статуквото, или на страната на промяната", обяви от парламентарната трибуна и Мая Манолова. "Оттук ще тръгнат предложенията за начина, по който се избира ВСС. Коалицията, която брани главния прокурор, е ГЕРБ, ДПС, "Атака" и БСП - това е коалицията, която отне конституционно право на правосъдния министър да поиска процедура по освобождаване на главния прокурор", подчерта Манолова.

ГЕРБ и ДПС, които традиционно бранят главния прокурор, този път замълчаха в пленарната зала. 

След 7-часов кух дебат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха с 12 на 8 гласа, че искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев е недопустимо.

 

Още по темата