Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев връчва мандата на ИТН днес

От партията на Трифонов заявяват, че са готови с кандидат за премиер на втория си проектокабинет

30 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи днес в 17 ч. мандата за съставяне на правителство на "Има такъв народ" (ИТН) - партията, спечелила изборите. Това обяви лично държавният глава тази сутрин.

"Време е българите, и те са в правото си, да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите", обяви Радев от Плевен. "Конструктивният диалог се разпада. Вместо диалог, вие чувате атаки срещу служебните министри, които съвсем доскоро бяха увещавани да останат в редовното правителство", недоволно отбеляза президентът. И натърти, че предизвикателствата пред България изискват да имаме час по-скоро редовно правителство. След като президентът връчи мандата, ИТН ще има 7 дни да предложи състав на правителството.

ИТН: Готови сме с кабинета

От партията на Слави Трифонов обявиха, че не приемат като притискане изявлението на държавния глава. "Президентът е в своите правомощия кога да връчи мандата", посочи депутатът от ИТН Станислав Балабанов. По думите му, партията е готова с кандидати за министър-председател и за членове на проектокабинета. Претендентът за премиерското кресло ще стане известен привечер на "Дондуков" 2 при връчването на мандата.

Подкрепа за предложенията си ИТН ще очаква от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Балабанов отрече, че ще има взаимодействие с ДПС: "Нищо няма да правим с тях. Тези разговори бяха проведени в духа на парламентаризма, на които ДПС бяха просто информирани, че ние не търсим тяхната подкрепа. Ние няма да продължим да работим с тях под никаква форма." Но призна, че партията му ще зависи от гласовете на БСП.

Профилът на кандидата-премиера

Човек с качествено образование, добър морал, добри намерения и експертиза - всичко обратно на Бойко Борисов. Така Филип Станев от "Има такъв народ" описа по-рано сутринта кандидат-премиера на партията. По думите му мистериозният кандидат-премиер досега не е влизал в преки политически действия. На въпрос дали е разпознаваем, Станев отговори, че "ще го видят всички".

В четвъртък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че за министри ще бъдат предложени професионалисти без политическа обвързаност, които не са били министри, не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП. "Експерти, млади или по-стари хора, но образовани, доказали се експерти", каза Йорданов.

ИТН продължават да повтарят, че няма да подписват споразумения с други партии. "100% от разводите започват с брак", аргументира се той. "Оставаме отворени, имаме много общи идеи. Вратата е отворена, но за да минат през нея, те трябва да решат - "Демократична България" и хората на Манолова", коментира Станев напрежението от последните два дни между ИТН и другите две партии.

Шансовете да се сформира правителство намаляват с всеки изминал ден. Тази сутрин „Има такъв народ“ (ИТН) предприе жесток контраудар срещу „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме!

"Ако ДБ искат да направят така, че ГЕРБ да го няма, трябва да подкрепят нашия кабинет, а не да правят някакви странни декларации", обясни Йорданов.

Десницата настоява за ясни ангажименти

"Искаме ясен ангажимент как се структурира трайно мнозинство в парламента. За нас хората не са без значение. Хората не могат да са просто пощенски кутии", каза пред Нова тв Христо Иванов по темата. "Интересува ни да има яснота за условията, при които се иска нашата подкрепа", подчерта той. И предупреди, че никой не трябва да си мисли, че ДБ ще бъде използвана като смокинов лист и "ще позволим да бъдем притиснати до стената и каквато и котка да сложат в чувала, ние ще гласуваме за нея".

ИБГНИ са се втренчили в състава на кабинета

Мая Манолова от ИБГНИ подчерта, че колкото са важни политиките, толкова са важни и хората, които ще ги реализират. "Имаме очаквания, че високият стандарт, който беше зададен от служебното правителство, ще бъде продължен и да го видим в персоналния състав. Не бихме подкрепили кабинет, в който с просто око се вижда влияние на ГЕРБ, на ДПС и на олигархични кръгове, приятелски до досегашната власт", обясни бившата социалистка.

А ГЕРБ не се интересува

Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, коментира, че случващото се не ги засяга. "Ние сме опозиция. Не искаме да имаме нищо общо с партиите, които преговарят. Единствената партия сме, която в продължение на 12 години сме държали извън властта БСП и ДПС", гордо обяви Атанасова.