facebook
twitter

България

Първите български пилоти на F-16 заминават за САЩ

Обучението им ще продължи 2 години
868

Първите читирима пилоти за бъдещите български F 16 заминават на обучение в САЩ до дни. Преди това те ще се срещнат с министъра на отбраната, а после и с президента Румен Радев.Това съобщи по време на изслушване в комисия по отбрана към парламента самия силов вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов. Обучението на пилотите ни ще продължи общо 2 години.

С изпращането на пилотите стартира съществената част от програмата за обучение на летателния състав, който първи ще премине на новата платформа изтребител.

Договорът за закупуване на нови изтребители за нуждите на българската армия беше одобрен от парламента през юли миналата годината. Той е на стойност 1, 256 млрд. долара и включва покупката на 8 самолета F-16.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия тества боен рояк изтребители, управлявани от изтребител

28.06.2020

5587 50
САЩ ще преместят в Полша не само войници, но и 30 изтребителя F-16

25.06.2020

8023 50
Я Херо да дойде тука!

21.11.2019

787

Коментари

vasilevil

Край много скоро ще победим руснаците.

Mаndalorian

Успех, момчета! И забравете всички простотии, на които ви учат тук разни зеленочорапковци с щампована червена петолъчка на челото и дрънчащи сърпове и чукове в кратуната!

ловkия

И защо заминават, нали според здравите сили тези самолети ще ги гледаме само на картинки, също като на Жужо пушкалата и завиващите ракетки?

Хулиган

Няма лошо, докато дойдат фърчилата, ще имат време да размислят и да минат в цивилната авиация.

Хубаво е все пак да помнят, че ние, данъкоплатците, сме им платили обучението.

Авансово...

http://www.drago.info/index.php/2019/07/21/avans-za-kiselo-mliako/

Сгугню
снимка на Сгугню

А?

Толкоз компетентни люде тук в сий форум категорически обясняваха дето никакви Ф16 нямало било да получим и до 2050 г. пък ...........

Тц-тц-тц,  глей кви статии се пишат да им повреждат на виртуалната реалност.

bilbotorbins

Защо са четири пилотите? 

Нали самолетите бяха осем.

Или това означава пета генерация самолет?! Лети с половин летец и една ракета под крилата?

Slava
снимка на Slava

Пилотите са четириМА, не четири, защото са "Първите чЕтирима пилоти". 😂 След тях ще има още.

Звън®
снимка на Звън®

Четиримата пилоти без кучето.

Старши лейтенант Георгиев много мяка.

Дано не се претрепят и се върнат живи и здрави.

аиг3

Обучението е 2 години, защото няма просто да ги учат как да "карат" ф-16, а ще ги обучават как да използват тактически целият комплекс самолет въоръжение по американски процедури. Затова и почват от реактивен учебен. И не, това не е подценяване. Много лесно можеха просто да ни тропосат самолетите и да си ги ползваме както знаем. Самото обучение струва милиони и американците лесно можеха да си го спестят. Този самолет като тактически възможности е толкова нов за нас, че трябват и свежи необременени мозъци. Затова и изрично са поискали млади пилоти. След като с поляците, които са пратили опитни асове са имали проблеми да предолеят старите навици. 

А иначе, ако не беше американският възпитаник Румен Радев и досега нашите ВВС щяха да си летят по учения без всякакъв реализъм и без да ползват на пълния капацитет  на машините. Именно той прилага америакнският опит и поущри съвместните учения.

vrana2

  Какво му е новото на F-16, дизайна? 

аиг3

Никой не ти говори за планера. То и ф-35 не е чудо на аеродинамиката.Говорим за сензори, авионика, ситуационна увереност, оръжия(не, че ще ги вземем), които дават много повече възможности от сегашната НИ техника. Най-малкото пилотът ще се занимава много по-малко със самото "каране" на самолета и ще има възможност да следи тактическата обстановка. Така би било и с Грипен и всеки нов западен изтребител. Просто за нас е ново. Отделно ще се усвоят  процедурите и начините, които американците са разработили за оптималното бойно използване на машината. 

Всъщност разните аеробатики вече са само за някое шоу. Това и Радев го е казвал. Висшият пилотаж е необходим само на ниво базово обучение. Въздушният бой вече е тактическа битка.

ловkия

А иначе, ако не беше американският възпитаник Румен Радев и досега нашите ВВС щяха да си летят по учения без всякакъв реализъм и без да ползват на пълния капацитет  на машините. Именно той прилага америакнският опит и поущри съвместните учения.

Добре би било америcuntският възпитаник и пръф натовец - другарят Румен, да излезе така смело, както го прави сека седмица громейки тирана, и да каже срещу кого ще използваме тези нови самолети, за които орева орталъка.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Чисто хипотетично, един нелеп инцидент на път за базата ,би направил инвестицията изключително нерентабилна.

По-добре е да се инвестира в обучението на диверсанти.

☺️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×