Медия без
политическа реклама

В пръскането срещу комари цари пълна анархия

Като във филм е ситуацията - "преброяване на дивите комари"

15 Юли 2023
Борбата в Лом срещу комарите изглежда така.
FB/Община Лом
Борбата в Лом срещу комарите изглежда така.

Пръскането срещу комари у нас не е централизирана дейност, цари хаос. Този проблем става виден тази година покрай тежката ситуация в дунавските общини, където насекомите са истински напаст.

За борбата срещу тях от значение е кога се пръска, къде, как (наземно или въздушно), с какви препарати. Ключов период е пролетта, когато следва да се обработват ларвите във водоеми и заблатени места. Но чисто практически няма гаранция за ефективност, тъй като все пак иде реч за природа. На този фон властите действат чрез дезорганизиран хаос. За пръскането отговарят общините поотделно, но те по принцип не отделят достатъчно пари за дейността - и често пръскат постфактум, когато вече е настанал проблем (предварително не знаят дали през съответната година популацията ще е голяма). Освен това действат несъгласувано, без взаимен график. А самите комари, разбира се, не се съобразяват с административното делене на държавата, даже и река Дунав преодоляват. И се получава малко като "преброяване на дивите комари".

През 2016 г. здравният министър Петър Москов обяснява пред депутатите, че министерството не разполага със средства за пръскане, не планира дейността, не я организира, не поддържа и структури за такава дейност. Абсолютно същото обяснение в парламента наскоро даде и сегашният министър Христо Хинков. С пари и възлагане на пръскане държавата се намесва (освен чрез здравното министерство, понякога и чрез Българската агенция по безопасност на храните) само аварийно, при екстремни ситуации. А обясненията на Москов показват, че така е от доста време.

Днес стартира точно такова аварийно пръскане. Организира го агенцията по безопасност на храните. Преди дни в анонса за третирането тя съобщи, че пролетта тази година е пропусната като период за обработка. И посочи пропуска като причина, наред с наводненията и валежите, за проблема в момента. "Сега" се поинтересува коя институция какво точно е пропуснала. Но ясен отговор не получихме. Бе акцентирано единствено на лошото време: "През неравномерни периоди от време (през няколко години) се наблюдават активни и обилни валежи от дъжд за кратък период, често водещи до преливане на реки и водоеми, заблатяване на района, което се явява непредвидена ситуация. През месец юни тази година наблюдавахме именно тези обстоятелства. Това усложнява борбата с комарите, поради създаването на множество допълнителни изкуствени биотопи за тяхното развитие". В отговора до "Сега" се съобщава още, че агенцията се е намесвала с пръскане още през 2016 г. и 2019 г.

На два пъти тази година - през април и в края на юни - правителството отпусна по 2.5 млн. лв. за аварийно пръскане. Но заради процедурите по възлагане то започва едва сега. 

  

ГРАФИЦИ

В събота вечер (15 юли) слез залез започва наземното, а преди изгрев в неделя (16 юли) и въздушното третиране - в общините Видин, Брегово, Ново село, Димово, Ружинци. На другия ден следват Брусарци, Вълчедръм, Медковец, Лом, Якимово в област Монтана и Козлодуй, Мизия, Оряхово, Хайредин в област Враца. В понеделник след залез започва работата в Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Никопол от област Плевен, и в община Свищов от област Велико Търново. "Въздушното пръскане ще се извършва над водоеми, заблатени площи и извън урбанизираните територии, в трудно достъпни местности", съобщават от Българска агенция по безопасност на храните.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата