facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Проверяват нерегламентиран италиански боклук и в Бургас

Премиерът успокои, че мораториумът не засяга вноса на дрехи втора употреба
Обновена
22655

Районна прокуратура в Бургас започна досъдебно производство относно нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци, съобщи бТВ. Подобна пратка бе заловена и на варненското пристанище.

Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук, но е установено несъотвествие. 

"Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония", съобщават от държавното обвинение.

Изпращачът и получателят на контейнерите са същите, като тези на установения нерегламентиран боклук на варненското пристанище.

Повече подробности от прокуратурата ще изнесат в понеделник – 20 януари.

Междувременно поредна бизнес организация обяви, че е притеснена от искания мораториум върху вноса на отпадъци в страната. Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора ръка е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, в което изказва своите опасения от подобна мярка.

Борисов днес увери, че държавата никога не е разглеждала дрехите втора употреба като отпадъци. "Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанищата, в Плевен", обясни той по време на днешната среща за решаване на проблемите на бедводния Перник.

Той допълни, че e розпоредил да се вземат проби от пепелината в ТЕЦ-овете, за да се провери какво е горено. И призова за особен контрол на доставките от Италия от страна на митниците. "За този тип боклуци или отпадъци става въпрос. Виждате вече как панически ги изкарват, хвърлят по улиците и бягат. По цялата страна ДАНС, МВР и прокуратурата се занимават с тая работа", обясни премиерът.

ИЗДИРВАНЕ

И днес на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят 25-те контейнери с нерегламентирано внесен боклук от Италия. Прокуратурата във Варна е поискала съдействие от италианските власти да предоставят информация за фирмата – изпращач „Дентиче Пантелоне” със седалище в Авелино, съобщи БГНЕС, цитирайки наблюдаващия прокурор. Установява се също дали собствениците на фирмата–получател – македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов, живеят на територията на нашата страна или ще бъдат издирвани със съдействието на Северна Македония. Съдружниците им Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

Италианската компания е основана през 1984 г. и се специализира в рециклиране и повторната употреба на отпадъци, депониране на твърди индустриални отпадъци и преработка на пластмаса. Според сайта на компанията това става възможно с инсталирането на полуавтоматична система за работа.

Доставката е била за фирма “Блацион” ООД, но към момента няма задържани. Българската компания получател е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, а сред дейностите в портфолиото се посочват събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът остави Нено Димов в ареста заради обществената реакция

25.02.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1412 9
Прокуратурата ще разпита и Борисов за Барселона

24.02.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10346 45
Гешев ще рови и в куфарчето на Стив Ханке

24.02.2020

2040 7

Коментари

Luis Man Gaal

Да проверят и по автокъщите. И там има доста италиански боклуци 😆

Johnny2965

Ако отпадъците са италиански, работата е една, но опасенията са, че това са нигерийски отпадъци, преминали през Италия - влизащи с едни документи за равнището на токсичност, и излизащи с подменени документи като нискотоксични. Подобни отпадъци вече "превземат" терените на някогашни предприятия в екологични чисти райони на България, та не се изненадвайте, ако някой ден и планинските млечни продукти започнат да се замърсяват с високотоксични вещества.

Ще го кажа за пореден път. Още преди 30 години на България бе отредена ролята на заден двор на Европа, а на работната ни сила, след изсмукване на интелигентните люде, ролята на обслужващ персонал.

вила

Тъй, тъй ,при Тодор Живков не е имало внос на дрехи втора употреба и тогава  голи са ходили ,смешни идиоти

peniko

Няма страшно:  Варна не може да изостане след Бургас, та очаквайте скоро новини и оттам. Извинение на варналиите....аз съм само на 50% 😉

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

'Начи сеньор Данте(но не Алигиери, а Панталоне) праща на античката хунза Блаже 20 контейнера прекрасен боклук.Хубав, пресен, по второ направление, за валута.И то къде?Е, как къде-в разградения двор, стопанисван от Бай Оня и администрацията и министрите Му.Интересното тук е, Кой е щял да се облажи?Или вече го е сторил.И дали италианецът и макето са реалните участници в ''сделката'' или са просто поредните бушони.

Борисов днес увери, че държавата никога не е разглеждала дрехите втора употреба като отпадъци.

Е, ама разбира се, че не са отпадъци!По принцип основната част от народонаселението в Родината, е фен на този тип Прет-а-Порте и с нетърпение чака всяка следваща ''колекция''.30 години след установяване на ''демокрацията'', туземците по Територията токова се замогнаха, че все още продължават да живеят в измерението ''Секънд Хенд'': дрехи втора употреба, гуми и техника втора употреба, автомобили ъмнайста употреба.Абе, рогът на изобилието!Сал суджуците, дето ги яде Негова Милост и болярите Му, не ще да са таквиз....

Влез или се регистрирай за да коментираш