Quantcast

Медия без
политическа реклама

Проверяват нерегламентиран италиански боклук и в Бургас

Премиерът успокои, че мораториумът не засяга вноса на дрехи втора употреба

18 Яну. 2020Обновена

Районна прокуратура в Бургас започна досъдебно производство относно нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци, съобщи бТВ. Подобна пратка бе заловена и на варненското пристанище.

Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук, но е установено несъотвествие. 

"Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в гр. София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония", съобщават от държавното обвинение.

Изпращачът и получателят на контейнерите са същите, като тези на установения нерегламентиран боклук на варненското пристанище.

Повече подробности от прокуратурата ще изнесат в понеделник – 20 януари.

Междувременно поредна бизнес организация обяви, че е притеснена от искания мораториум върху вноса на отпадъци в страната. Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора ръка е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, в което изказва своите опасения от подобна мярка.

Борисов днес увери, че държавата никога не е разглеждала дрехите втора употреба като отпадъци. "Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанищата, в Плевен", обясни той по време на днешната среща за решаване на проблемите на бедводния Перник.

Той допълни, че e розпоредил да се вземат проби от пепелината в ТЕЦ-овете, за да се провери какво е горено. И призова за особен контрол на доставките от Италия от страна на митниците. "За този тип боклуци или отпадъци става въпрос. Виждате вече как панически ги изкарват, хвърлят по улиците и бягат. По цялата страна ДАНС, МВР и прокуратурата се занимават с тая работа", обясни премиерът.

ИЗДИРВАНЕ

И днес на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят 25-те контейнери с нерегламентирано внесен боклук от Италия. Прокуратурата във Варна е поискала съдействие от италианските власти да предоставят информация за фирмата – изпращач „Дентиче Пантелоне” със седалище в Авелино, съобщи БГНЕС, цитирайки наблюдаващия прокурор. Установява се също дали собствениците на фирмата–получател – македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов, живеят на територията на нашата страна или ще бъдат издирвани със съдействието на Северна Македония. Съдружниците им Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

Италианската компания е основана през 1984 г. и се специализира в рециклиране и повторната употреба на отпадъци, депониране на твърди индустриални отпадъци и преработка на пластмаса. Според сайта на компанията това става възможно с инсталирането на полуавтоматична система за работа.

Доставката е била за фирма “Блацион” ООД, но към момента няма задържани. Българската компания получател е регистрирана като дружество с ограничена отговорност, а сред дейностите в портфолиото се посочват събиране, преработка и търговия с битови отпадъци.

Още по темата