Медия без
политическа реклама

Прокурорът на Божков се срещна с шефове от Европол

04 Окт. 2023
Прокурор Ангел Кънев е първият от дясно наляво.
ПРБ
Прокурор Ангел Кънев е първият от дясно наляво.

Ангел Кънев от Софийската градска прокуратура, който е наблюдаващ прокурор по делата срещу хазартния бизнесмен Васил Божков, е участвал в работна среща с шефове от Европол. Това се разбира от съобщение за срещата на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов с Яри Лиуку, ръководител на "Европейски център за противодействие на тежката и организирана престъпност" в Европол и Георгиос Раскос, ръководител на звеното за противодействие на организираната престъпност в агенцията.

От прокуратурата не съобщават дали са коментирали конкретни казуси с Европол. Но участието на прокурор Кънев в срещата е показателно. Европол вероятно има интерес към т.нар. дело за културно-исторически ценности - едно от трите разследвания, по които е обвинен Васил Божков, тъй като по него има и международен елемент.

Васил Божков не е внесъл и няма да внесе гаранцията от 500 000 лв. определена му по делото срещу, свързано с културни ценности. Това потвърди пред "Сега" адвокатът му Георги Гатев.

В разговора са участвали още главният секретар на МВР Живко Коцев, директорът на дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР Дамян Лечев.

"Акцент в разговора бе доброто оперативно взаимодействие между българските правоохранителни органи и Европол в контекста на 20-ата годишнина от сътрудничеството на националните власти с Агенцията", гласи краткото протоколно съобщение на прокуратурата.

Публично известно е, че Европол помага за разследването на взрива край колата на Иван Гешев, случил се на 1 май, докато той все още беше главен прокурор. Тогава говорителката му Сийка Милева обяви, че  "Предстои Европол и други наши партньори да подпомогнат разследването." И досега не е ясно какво се случва с това разследване. Като последно от Софийската градска прокуратурата казаха за "Сега", че наблюдаващите прокурори не позволяват предоставяне на информация по изрична молба на Европол.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Европол

Още по темата