Медия без
политическа реклама

Йончева поиска Европол да се включи в борбата с корупцията у нас

Агенцията трябвало да може да предлага местните власти да инициират разследване, ако престъплението засяга интересите на ЕС

02 Февр. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Как Европол предвижда по-добре да се справи с борбата с корупцията в страните от Евросъюза, особено когато в схемите са замесени представители на управляващите. Това е попитала Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на заседанието на Съвместната  група за парламентарен контрол над Европол. Йончева е поискала още да разбере как европейската агенция планира да работи върху случаи, които не засягат непременно европейските финанси, се посочва в съобщението на пресофиса на евродепутата.  

Еврокомисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон отговорила, ролята на Европол ще бъде засилена, така че да помага повече на националните власти. Йохансон се съгласила, че корупцията е широко разпространено явление, а не изолирано престъпление, и поради това трябва да й се обърне по-специално внимание. Комисарят обявила, че тази пролет ще представи план за борба с организираната престъпност, в който борбата с корупцията ще бъде основен приоритет.

Комисията счита, че агенцията трябва да може да предлага на властите в която и да е държава-членка да инициират конкретно разследване, ако престъплението засяга интересите на ЕС. Не е необходимо то да има трансграничен характер, достатъчно е да са налице съмнения, че определена дейност засяга общите интереси на съюза, се посочва още в съобщението.

Предвижда се също така криминалистичните и оперативни експертизи на Европол да могат да се използват в наказателното производство на национално ниво. Служители на агенцията ще могат да представят доказателства пред националните органи по време на досъдебната и съдебната фаза по определени разследвания. 

Комисията предлагала и засилване на сътрудничеството между Европол и ОЛАФ, както и с новосъздадената Европейска прокуратура, която се очаква да започне да функционира през пролетта на 2021 г. Ще бъде създадена и възможност агенцията да изисква директно информация от частни дружества, включително доставчици на електронни услуги, по конкретни случаи. 

Елена Йончева постави въпроса за използването на базите с данни на Европол за предотвратяване на злоупотреби с т.нар. златни визи.

Евродепутатът Елена Йончева, която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ще предложи премиерът Бойко Борисов отново да бъде извикан Европейския парламент заради корупцията в България. Това съобщи тя в ефира на bTV.

 

Още по темата