Медия без
политическа реклама

Прокуратурата заплаши Бойко Рашков с принудителен разпит за "Хемус"

Когато Борисов каже коя е Мата Хари, ще се явя в прокуратурата, коментира Рашков

15 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър и депутат от ПП може да бъде доведен принудително, ако отново откаже да се яви на разпит по разследването за източените пари от строителството на АМ "Хемус". Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение. 

В него се казва, че на 2 декември Софийската градска прокуратура е направила опит да връчи призовка на Рашков, но той е отказал категорично да я получи. СГП извърши действия по призоваването на Бойко Рашков съгласно установения в закона ред, за да даде сведения относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по отделени материали от делото „Хемус“, пише в съобщението на прокуратурата.

Държавното обвинение напомня на Рашков, че "явяването му пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин". Прокуратурата цитира и Закона за съдебната власт, според който при неявяване на разпит без уважителни причини може да разпореди принудително довеждане, както и че се се наказва с глоба от 50 до 2000 лв.

Рашков коментира пред журналисти в парламента, че се яви в прокуратурата, "когато Бойко Борисов каже коя е Мата Хари, откъде са кюлчетата и пачките с евро и свързано ли е строителството на къщата в Барселона с него самия и с международна схема за пране на пари, както написа испанската полиция”. "Очевидно Борисов чрез Гешев в момента се опитва да разбере какво знам аз и бих могъл да изложа в делото срещу мен, което води ГЕРБ в Софийски градски съд, насрочено за следващата година през януари-февруари", добави той.

Рашков каза още, че щом като Васил Божков не може да бъде призован тук, в България, "може да бъде разпитан чрез видеоконференция, прокуратурата може да поиска да го разпитат на място властите или да поиска разрешение прокурор или разследващ орган да отиде да го разпита дали ще потвърди във формата на протокол за разпит, че е осигурявал милиони средства на бившия министър-председател, на неговия финансов министър и на пресаташето Арнаудова, както заявяваше нееднократно по телевизията". По думите на Рашков, когато се изяснят тези неща, тогава ще е справедливо да го чакат с призовка, за да го питат откъде знае нещо за автомагистрала „Хемус“.

В края на ноември Бойко Рашков обвини прокуратурата, че злоупотребява с правомощията си, като привиква полицити по един и същ въпрос. "Преди няколко месеца бях поканен от наблюдавашия прокурор по това дело. Познаваше материалите, говорихме на един и същ език, а сега друг прокурор се опитва да се срещне с мен", обясни той. По негови думи, няма какво повече да каже на прокуратурата по случая, заради което няма да отиде на разпита. Бившият министър каза още, че прокуратурата е политическа собственост и припява на ГЕРБ.

Преди месец държавното обвинение съобщи, че във връзка с разследването по делото „Хемус“ с постановление прокурор в СГП са отделени материали относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“. В тези материали, макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях). С постановление от 16.09.2022 г. на основание  Закона за съдебната власт (ЗСВ) СГП е възложила на органите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“-МВР (ГДБОП-МВР) извършването на проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

На 20.11.2022 г. в предаването „На фокус“, излъчено по Нова телевизия, доц. д-р Бойко Рашков, бивш министър на вътрешните работи, направи следните изявления: „Има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги ползвали не за строеж на АМ „Хемус”, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“. От това може да се заключи, че бившият вътрешен министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани, добавят от прокуратурата.

Подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП-МВР на СГП по делото „Хемус“, нито е била докладвана от ГДБОП-МВР по проверката, възложена във връзка с договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на АМ „Хемус“, твърди прокуратурата.

Прокуратурата е политическа собственост и припява на ГЕРБ, заяви бившият вътрешен министър и депутат от ПП Бойко Рашков пред bTV. Според него ръководството на ГЕРБ си избира главните прокурори в България, въпреки че трябва да са независими.
Прокуратурата засипа с предупреждения вътрешния министър Бойко Рашков заради негово интервю по БНР. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.   Като повод за реакцията си, прокурорите изтъкват, че "министърът на вътрешните работи доц.
Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на АМ "Хемус", са отивали към ГЕРБ. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти, след като бе разпитан от Софийската градска прокуратура. Рашков обясни, че е казал това и на прокурора.

 

Още по темата