Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ще разпитва и Мата Хари

Собственикът на "Градус": Сгреших за фурмите и помощта от Борисов

20 Май 2021Обновена
БГНЕС
Днес обяснения в прокуратурата даде собственикът на "Градус" Иван Ангелов (на снимката). Той бе придружен от адвоката си Менко Менков.

Всички споменати от бизнесмена Светослав Илчовски, чийто свидетелства пред комисията по ревизията в 45-ия парламент, взривиха властта, ще бъдат извикани да дадат обяснения. "Всички ще бъдат викани, без изключения", казаха пред "Сега" от Софийската градска прокуратура, която води проверката по случая. Това означава, че прокуратурата ще трябва да извика за обяснение и дамата, известна като Мата Хари, която е правила снимките от спалнята на вече бившия премиер Бойко Борисов. В парламента Илчовски обясни, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките - известна плеймейтка. По думите му кюлчетата са истински и са подаръци за рождения ден на Борисов от двама крупни бизнесмени. Илчовски разказа още и за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие. Крупният земевладелец говори и за снимките на кюлчетата в дома на вече бившия премиер Бойко Борисов.

Досега прокуратурата отказваше да се занимава с личността на "прекрасната госпожа" (по Борисов), която е направила снимките в "Бояна". Точно с оправданието, че дамата не е установена през декември 2020 г. делото за снимките от чекмеджето беше спряно. Макар че самият Борисов не веднъж е казвал, че знае коя е тя. Сега, ако самоличността на Мата Хари бъде разкрита от Илчовски, прокуратурата би трябвало да възобнови делото за снимките.

Колкото до проверката по думите на Илчовски, за нея държавното обвинение се самосезира неохотно. При това не бе образувано досъдебно производство, а само проверка, в рамките на която не се събират годни за съд доказателства, а само дали има достатъчно данни за извършено престъпление. Миналия петък Илчовски бе извикан да даде обяснения по тази проверка. Той говори с прокурорите около 4 часа, а на излизане нервно обясни на журналистите, че е повторил твърденията си, направени в парламента.

Днес в прокуратурата се яви собственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов, един от героите от разказа на Илчовски. Пред парламентарната комисия по ревизията Ангелов направи признанието, че Борисов е съдействал на компанията му при износ на яйца през Турция. Депутати от комисията заключиха, че става дума за търговия с влияние от страна на премиера. Ангелов се закани, че ще даде Илчовски на прокуратурата, защото непрекъснато лъже, а премиерът, с когото обичат да играят карти, му помагал, когато имал проблем с продукцията си.

Заедно с бизнесмена в прокуратурата беше и неговият адвокат Менко Менков. "Г-н Ангелов не дължи една стотинка на Светослав Илчовски. Всичко му е превеждано по банков път. Половин година преди изслушването в парламента Ангелов е сезирал прокуратурата в Стара Загора за негови действия", заяви Менков пред журналисти, предаде БНТ. Ангелов е призован по телефона заради сигнал, подаден от гражданско сдружение БОЕЦ. На този етап се извършва проверка, няма образувано досъдебно производство.

Изказването, което направи пред парламентарната комисия по ревизията, че получените от ОАЕ фурми са печеливша сделка, Иван Ангелов определи като грешка. "Фурмите са дарение. В парламента направих грешка", оправда се той на влизане за разпит в прокуратурата. Ангелов използва и същия агрумент за думите си, че бившият премиер Бойко Борисов му е помагал за проблеми при износа на негова продукция към Турция: "Не, не...това е фактическа грешка".

"Значи, ние изнасяме годишно около 120 млн. яйца. Това, обърнато в камиони, са около 60-70 камиона. Даже повече. То няма за какво да ми съдейства. Не, не. Практика е, когато се правят посещения на бизнес делегации в чужбина, аз имах предвид, че съм бил в много бизнес делегации в чужбина и с премиери, и с министри, независимо от кои политически сили са били. Защото когато се е отивало, винаги е имало бизнес делегация, която е правила бизнес контакти в страната", обясни собственикът на "Градус".

За да докаже, че не лъже, бизнесменът Иван Ангелов е заявил пред разпитващия го прокурор, че е готов да бъде подложен на детектор на лъжата. Адвокатът му Менко Менков обеща, ако се стигне дотам, медиите да бъдат поканени. Това стана ясно на излизане от разпита. Ангелов е предложил и Светослав Илчовски, който го обвинява за няколко престъпления, също да се яви на детектор на лъжата. Прокурорът не е казал дали е съгласен.

Собственикът на фирма "Градус" бил оставил в прокуратурата документи във връзка с търговия със зърнени култури. Той посочи, че за него е загадка това, което се случва, и не може да си го обясни. Като добави, че 99 процента от казаното от Илчовски не е вярно. "Оставихме счетоводни документи за сделки между дружества на Илчовски и Ангелов", каза Менков

Адвокатът обяви още, че прокуратурата не е питала Ангелов във връзка с кюлчета злато подарявани на бившия премиер Бойко Борисов и обясни, че това е невярно твърдение. Ангелов е бил питан обаче дали му е показван запис на Миню Стайков, но той е отговорил, че не е виждал такъв.

 

 

Вижте още:
 

Мегаскандал се разрази в сряда по време на заседанието на временната комисия по ревизията в парламента.
Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия в НС, за да разкаже за рекета, на който са подложени работещите в този сектор.  Павел Славчов Стоименов се представи като най-големия зеленчукопроизводител в България и собственик на „Агро - Бел 2001“.

 

Още по темата