Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разпространи материали по делото срещу Нено Димов

Шеф в МОСВ при разпит: Чувала съм, че Ковачки идва в екоминистерството

14 Яну. 2020ОбновенаМАРТИН ГЕОРГИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

От пресцентъра на прокуратурата разпространиха протоколи от разпити и документи, част от доказателствения материал по досъдебното производство срещу бившия екоминистър Нено Димов. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. В съобщението се посочва, че "Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, не възпрепятства действията по разследването и не нарушава презумпцията за невиновност". Сред приложените документи са протоколи от разпитите на бившия шеф на ВиК - Перник Иван Витанов, Илияна Тодорова, директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ, както и справки за състоянието на яз. "Студена, разрешително за водовземане и график за използване на водите.

ВиК - Перник

В показанията си пред разследващите Иван Витанов твърди, че "проблеми с нивото на яз. "Студена" - с нивото му, с източване на същия не сме имали през цялото ми управление до началото на 2019 г.". Той обяснява, че нормалното ниво на язовира през есента е 12-13 млн. куб. Очаквало през пролетните месеци на 2019 г. нивото да се покачи, заради валежи и топене на ледове, но това не се е случило. През март м.г. притокът е бил 808 л/с, а разходът 636 л/с. "Вече през юли притокът е 98 л/с., а разходът е 620 л/с, така продължава и през останалите месеци до настоящия момент, като притокът пада дори до 40 л/с.", разказва Витанов. Той обяснява, че това се дължало на липсата на снеготопене, което захранвало притоците на язовира.

Витанов обръща внимание и на карстов извор "Врелото", който от 1986 г. отивал за покриване на високите зони на гр. Радомир. "Когато преди месец стана ясно, че са намерени "нелегални" отклонения (разследване на "Биволъ" показа точно това - б. р.), аз извиках главния енергетик на дружеството и ръководителя на район "Радомир", заявя свидетеля и допълва, че към момента тази вода е спряна към Радомир и съответно постъпва в яз. "Студена".

В показанията се твърди, че "накрая на всеки месец се дават заявки от ВиК за питейно-битови нужди, а от ТЕЦ и "Стомана" заявки за промишлени нужди". "От ВиК излиза заявката единствено за питейно-битови нужди, "Стомана" и ТЕЦ-а сами дават своята заявка и получават одобрение от МОСВ", категоричен е Витанов. Той отхвърля вероятността ВиК да е превишил разрешеното от МОСВ количество вода за питейно-битови нужди. Свидетелят споделя, че е провел среща с бившия кмет на Перник Вяра Церовска, по време на която изразил тревогата си, че нивото на яз. Студена е доста ниско и трябва да се издаде заповед водата да се използва единство за питейни нужди. Такава заповед била издадена. След това през октомври м.г. Витанов изпратил писмо до общината, което гласяло, че трябва да се обяви воден режим заради ниското ниво на язовира. Писмото било изпратено и до областния управител и общинския съвет. 

След това Витанов бил извикан в областната управа лично от Ирена Соколова. Тя изразила учудване и недоволство и попитала свидетеля какво означава това писмо и дали си представя какво ще последва. "Съществува писмо от Нено Димов от месец септември, в което той казва, че с яз. "Студена" няма проблеми, водата е достатъчна и не се налага режим", твърди още Витанов.

Чувала съм за Ковачки

Вторият разпитан свидетел е Илияна Тодорова, шеф на дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Преди това тя е била служител в Басейнова дирекция - Благоевград, в която днес прокуратурата проведе акция. Пред разследващите Тодорова заявява, че управляваното от нея звено в министерството е в ресора на зам.-министъра Красимир Живков. Тя надълго и нашироко обяснява бюрократични стъпки в МОСВ - как се получават ежедневни справки за състоянието на язовира, разрешителни за водовземане, както и задължения и права на министъра по Закона за водите. 

Тодорова отбелязва, че "разрешителните и графиците за ползване на воден ресурс от комплексните и значими язовири, се утвърждават лично от министъра на околната среда и водите". "Министърът получава проекта за график, към който обикновено има приложени и резюмета - обяснителни записки, касаещи водния ресурс, и други данни, свързани с това, за да може той да упражни правомощията си по утвърждаване на графика", обяснява свидетелят. Тя уточнява, че никога не е общувала със собствениците на "Стомана индъстри" и "Топлофикация Перник". "Зная, че "Топлофикация Перник" - ТЕЦ "Република" е на господин Христо Ковачки. Не съм имала с него никакви срещи или разговори. Чувала съм, че Ковачки е идвал в МОСВ, но не зная при кого и по какви въпроси", споделя Тодорова

БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ

По-рано през деня прокурори и разследващи полицаи влязоха в териториалното подразделение на Басейнова дирекция - Благоевград, съобщи Нова тв. Новината беше потвърдена за "Сега" от говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя отказа да уточни дали има задържани, като заяви единствено, че "разследването е във връзка с образувано досъдебно производство по повод водната криза в Перник".

Пред сградата на Басейнова дирекция има бус на главната прокуратурата, както и представители на държавното обвинение. Те се намират в кабинета на директора на дирекцията Радослав Георгиев.

До момента единственият обвиняем за водния режим в Перник е бившият екоминистър Нено Димов. Ден след шумното му задържане стана ясно, че ще му бъде повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. "МОСВ стопанисва язовира. Нивото му се наблюдава от ВиК в Перник. То докладва на министъра на МОСВ. Установено е, че ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало министъра за намаляването на водата. Нено Димов, в разрез на закона за водите, е разрешавал използването на водата от язовира за промишлени нужди на определени дружества. Така той е нарушил служебните си задължения", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти. В събота Специализираният съд реши, че ексминистърът трябва да остане за постоянно в ареста.

ДРУГ РАЗПИТ

Преди ден спецпрокуратурата привика на разпит и зам.министъра на околната среда и водите Красимир Живков за водната криза в Перник. Именно той бе посочен от адвокатите на Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите. Пред разследващите Живков обяснил, че пернишкото ВиК дружество е предлагало какво количество вода от язовир „Студена“ да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

"Месец ноември заявката на ВиК оператора е 1,6 милиона кубика. От Министерството на околната среда и водите са отредени един милион кубика, използвани са почти 1,6 млн. кубика. На 7 ноември се редуцират разрешителните за ползване на технологичен минимум - и на „Стомана“, на „Топлофикация“ остават същите. На 19 ноември изцяло е спряно подаването към двете промишлени предприятия“, обясни зам.министър Живков след разпита.

Още по темата