Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява смъртта на Даная Кулева

Шефове на клиники в "Пирогов" се отказаха от масови оставки

01 Февр. 2024Обновена
Ани Стоянова (вдясно) започна безсрочен протест с искане за отстраняване на шефа на "Пирогов".
Кремена Кунева
Ани Стоянова (вдясно) започна безсрочен протест с искане за отстраняване на шефа на "Пирогов".

По разпореждане на Софийска градска прокуратура се извършва проверка по случая със смъртта на 15-годишно момиче, добил обществена популярност като „Случая Даная“, съобщиха от държавното обвинение.

Целта на проверката е да се установи дали има достатъчно данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс, а именно дали смъртта на починалото дете е причинена поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Даная Кулева почина миналата година след травма на главата и усложнения поради тежко хематологично заболяване. Случаят й придоби голяма публичност, тъй като майка й Ани Стоянова дни наред се бореше за вниманието на най-добрите специалисти чрез социалните мрежи - тези фатални за детето дни съвпадаха с Гергьовден и се наложи намесата на тогавашния министър на здравеопазването.

След това Ани основа фондация и поведе битка да се разкрие истината за случая, включително и с безсрочен протест с искане директорът на "Пирогов" да бъде отстранен. Директорът Валентин Димитров обаче отказва да напусне, въпреки че смъртта на Даная е само една от причините да се иска освобождаването му. Одит установи и финансови нарушения по негово време, но Димитров оспорва и тези констатации. Заради тях здравният министър проф. Христо Хинков опита да го освободи, но директорът атакува решението в съда. Жалбата му бе отхвърлена на първа инстанция, но той може да обжалва.

Институтът не оспорва основните твърдения на Ани Стоянова, но не ги намира за проблем. Потвърдено е, че са взели скъпо животоспасяващо лекарство от друга болница (тук бяха установени нарушения на процедурите и в двете лечебни заведения), че на детето не е направен веднага скенер въпреки съпътстващото заболяване (лекарите твърдят, че не е било наложително), че по време на лечението в отделението е имало само специализанти (според ръководството това не било необходимо).

Междувременно днес медицинският съвет и съветът по здравни грижи в "Пирогов" излязоха с поредна декларация, в която протестират срещу "упражняването на натиск" върху екипите и администрацията на болницатаа, което "нарушава нормалния ритъм на работа и ограничава възможността да лекуваме". В позицията се заявява готовност за стачни действия, ако не се постигне нормализиране на ситуацията. От съобщението се разбира, че шефовете на клиники на този етап няма да подават колективно оставки, както бяха заплашили. Става ясно и че адвокат Марковски е предоставил безвъзмездно услугите си, ако някой иска да защити името си в съда.

Все още не е ясно дали Димитров ще се оттегли от поста си след решението на Софийския градски съд, изпълнявайки волята на принципала на болницата - министърът на здравеопазването.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Пирогов, Даная

Още по темата