Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява МВР за чадър над убиеца от Нова Загора

Престъплението предизвика бурни протести пред местното полицейско управление

28 Окт. 2023
БГНЕС
Убийството предизвика големи протести пред полицейското управление в града

Прокуратурата проверява дали има полицейски чадър над мъжа, който уби съпруга на районна съдийка в Нова Загора и предизвика мощни протести в града. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата. 

Ден по-рано,  44-годишен криминално проявен мъж, който е осъждан 7 пъти за престъпления от общ характер, уби 52-годишният мъж на магистратката пред нейните и на детето си очи. Между убитият и извършителят възникнал скандал в денонощен магазин в центъра на Нова Загора. Нападателят извадил нож и намушкал три пъти жертвата си. Дрегерът е отчел около 2 промила алкохол в кръвта на задържания за убийството. Часове по-късно сградата на полицията бе обсадена от жители на града, които изразиха недоволството си, че в града престъпността е висока, а органите на реда не правят нищо. Срещу сградата на полицията бяха хвърляни яйца и бутилки.

Оказа се, че преди няколко дни извършителят намушкал с нож младеж, но бил освободен след 24 часа. Затова сега прокуратурата пусна проверка.

"В хода на разследването и във връзка с медийни публикации относно предходно деяние на обвиняемия Д.Д., свързано с посегателство върху личността на друго лице, Окръжна прокуратура – Сливен незабавно изиска информация от РУ на МВР гр. Нова Загора относно наличието на такъв случай и предприетите действия по изясняването му.

Установено е, че в РУ на МВР - Нова Загора е бил регистриран случай на посегателство на Д.Д. срещу друго лице, извършено от обвиняемия на 21.10.2023 г., във връзка с който се води полицейска проверка. Към момента на извършване на убийството на 52-годишния мъж, въпросната полицейска проверка не е била докладвана на прокуратурата", пише държавното обвинение.

На 27.10.2023 г. Окръжна прокуратура – Сливен изискала преписката по извършваната в РУ на МВР - Нова Загора проверка и след преценка на съдържащите се в нея данни незабавно образува друго досъдебно производство и започна разследване срещу обвиняемото лице за опит за умишлено убийство на мъж на 23 години от гр. Нова Загора.

Прокуратурата се е самосезирала и е разпоредила проверка "по отношение на законосъобразността на действията на полицейските служители от РУ на МВР – Нова Загора с оглед изясняване наличието на данни за подпомагане на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване".

Още по темата