Quantcast
Прокуратурата подхвана още двама съветници на президента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата подхвана още двама съветници на президента

Не всички, които критикуват държавното обвинение са платени, някои са като нацистите, убеден е Гешев
13 471
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Още двама съветници на президента са станали обект на прокуратурата през тази седмица, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. На единия е иззет мобилният телефон и е претърсено неговото жилище. Другият е разпитан като свидетел. Гешев не назова по именно двамата съветници, като уточни единствено, че тези действия са "по различни дела".

Според главния прокурор президентът Румен Радев се е наредил до други политици, които са започнали да атакуват прокуратурата, когато тя е засегнала техните интереси. По повод критиките на държавния глава, че обвинението проявява селективност в работата си и не разследва всеки с еднакъв стандарт, Гешев отговори, че подобно мнение е характерно за българската народопсихология. "Характерно за българския политически живот е, че грешката е в другия, винаги престъплението е извършено от друг", каза той и допълни: "Ние българите искаме да бъде наказан съседът, който извърши нарушение, но не и ние, когато извършим такова. Никой български гражданин не може да каже на прокуратурата кого да разследва. Това решава конкретният прокурор".

Гешев коментира още подхода на държавното обвинение да разпространява доказателства по досъдебното производство като записи, снимки и протоколи от разпити. Той защити прокуратурата с аргумента, че по този начин се цели по-голяма прозрачност. “През годините прокуратурата беше обвинявана, че е тайна организация. Сега, когато сме максимално открити по безпрецедентен начин, се получава обратната атака. Ние не вадим нищо. Определени прокуратури уведомяват с името си българското общество, което е в интерес на българските граждани. Не само да чуват становища на обиняеми, на скъпо платените им защитници и НПО-та на олигарси. Показваме нашата гледна точка", обясни Гешев.

На въпрос дали по този начин не се проваля бизнес и репутация, главният прокурор отсече: "Не съм карал никой да изпраща смс-и". Според него критиките към прокуратурата не са единствено от хора, на които се заплаща от олигарси, но и от такива, които искрено вярват, че държавното обвинение не си върши работата - тях ги сравни с членовете на националсоциалистическата партия на Хитлер, които вероятно наистина са вярвали в идеята, въпреки че тя е била вредна.

Гешев обясни още, че не винаги вината е у прокуратурата, ако по повдигнатото обвинение не последват осъдителни присъди. "Тезата, че съдът е безгрешен и при него няма влияние е дълбоко невярна. Тя е невярна статистически", посочи главният прокурор. Той отново изрази мнението си, че наказателното законодателство е прекалено остаряло и разказа как европейският главен прокурор Лаура Кьовеши му е казала, че у нас ловим слонове с въдица. "Ние действително ловим слон с въдица и понякога хващаме!", добави Гешев.

Главният прокурор отново съобщи, че е образувана проверка във връзка със записа, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов. Към нея са приобщени и снимките от спалнята, на които се виждат пачки с евро, злато и пистолет. Гешев повтори, че прокуратурата не се притеснява да разследва всеки. "Знаем за медийните атаки, кой им плаща, политическите атаки, цената, която ще платят семействата ни, но знаем и защо го правим - да живеят българските граждани в по-добра държава", каза той и заключи: "Ако ни притесняваше нещо, щяхме да го караме както последните 20 години".

Още

2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"
Гешев засега се спасява от дисциплинарно дело за чата със Sevi

17.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6213
И избори 2 в 1 ще се завъртят около юмрука на Радев

17.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

10149