Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата онемя за преференциите на любимката на ГЕРБ

Във Варна се водят три разследвания за търговия с гласове, свързани с депутатката Славена Точева

БГНЕС
Славена Точева по време на първото заседание на 49-ото Народно събрание.

Прокуратурата не дава никаква информация докъде са стигнали разследванията, образувани във връзка с подозрения за търговия с гласове за рекордьорката по преференции във Варна Славена Точева от ГЕРБ.

Както "Сега" писа в началото на април, под надзора на Районната прокуратура във Варна се водят 3 досъдебни производства, свързани с гласуването за Точева. Затова и на 18 април бяха пратени въпроси до говорителката на прокуратурата там, както и до районния прокурор, до пресцентъра на върховната прокуратура и до говорителката на главния прокурор Сийка Милева. "Сега" поиска да разбере докъде са тези производства, има ли повдигнати обвинения и т.н. До края на миналата седмица отговори така и не дойдоха, а говорителката и зам.-районен прокурор на Варна не отговаряше нито на стационарния, нито на мобилния си телефон.

Точева привлича вниманието, тъй като избори след избори поставя нови рекорди по преференции. На 2 април тя получи 10 155. За сравнение - водачът на листата на ГЕРБ във Варна Даниел Митов е с 4339, а вторият - Красен Кралев - с 2996. Точева бе трета в листата, за нея се гласуваше с номер 103. На 2 октомври 2022 г. тя спечели 7306 преференции, а звездата й изгря през април 2021 г., когато с над 6000 от 25-то място финишира втора. До ден днешен липсва правдоподобно официално обяснение за неудържимия възход на неизвестната довчера млада дама, която е очаровала гласуващите главно във варненските села.

Разследващите от МВР са предали всичко, събрано по трите дела, на прокуратурата. Едно от тях е върнато от прокурорите с допълнителни указания, научи "Сега" въпреки мълчанието на Районната прокуратура във Варна.

Първото дело, свързано с преференциите за Точева, е образувано на 2 април. Ден по-рано в Аксаково са предлагани по 50 лв., за да се гласува с преференция 103, сочат данните на разследващите. По това дело са разпитани редица свидетели, но се чака и резултатът от експертиза, казаха източници на "Сега", запознати с разследването. Производството е в законовия двумесечен срок.

Другото дело е по сигнал, че общински съветник от с. Аврен е предлагал по 50 лева, за да се гласува за Точева. По това разследване предстои разпит на десетки свидетели, като по информация на "Сега" срокът му е до 24 май.

Третото дело, свързано с рекордните преференции е образувано на 30 март т.г., след като е получена оперативна информация за купуване на гласове. По това дело са претърсени имоти в Девня и кв. "Повеляново" и са иззети пари и агитационни материали с отбелязване на преференция 103 за ГЕРБ, тефтер с имена и суми. Делото е върнато от прокуратурата на МВР с указания. Срокът на разследването е до края на май.

НЕ Е ОТ ВЧЕРА

Във Варна МВР работи по данни за престъпна група, организирана за изборни престъпления, която действа от изборите през април 2021 г. и целта й е да склонява избирателите да гласуват за ГЕРБ и Точева, казват източници от вътрешното министерство. Според данните Д.С. лично предоставил на организатора на групата - Н.Т., пари, които да бъдат предлагани на избирателите.

Н.Т. ръководел отговорници за отделни общини, населени места и социални групи. Установени са и редица участници в групата. По принцип Н.Т. бил разработван за наркотици, когато МВР стигнало до информацията и за купуване на гласове. При водените активни мероприятия е документирана и среща на Н.Т. с кандидат за депутат от ГЕРБ (различен от Точева) на 27 октомври 2021 г. На 11 ноември 2021 г., три дни преди изборите, били задържани лица, за които имало данни, че са съпричастни към групата. Самият Н.Т. се укрил, но в дома му и в ползвани от него помещения са открити множество агитационни материали за Точева.

Претърсен е и офисът на Д.С. в хотел във Варна. От там са иззети над 23 хил. долара и близо 12 хил. лв. Образувано е разследване за изборни престъпления. По това разследване още се работи. През 2021 г. Н.Т. е привлечен като обвиняем по друго дело за изборна търговия, но в последствие разследването срещу него е прекратено.

Преди последните избори в МВР отново постъпила информация, че групата се е задействала за купуване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства. Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал.