Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата е прекратила над 60 000 дела за половин година

Близо 1,1 милиона разследвания са потънали в необявената амнистия от 2008 г. насам

Илияна Кирилова
През първата половина на годината 14 300 дела са спрени, защото не е разкрит извършителят на престъплението.

60 953 досъдебни производства са прекратени от прокуратурата за първите 6 месеца на годината. Това сочат данните в доклада на държавното обвинение за периода януари-юни, с които "Сега" се запозна.

В документа не се прави разграничение колко от тези дела са прекратени по давност, т.е. има престъпление, но то ще остане ненаказано, защото извършителят е останал неразкрит, или делото е мотано достатъчно дълго, за да изтече давността. НПК регламентира и други основания за прекратяване - например, ако деянието не е престъпление, ако деецът е невменяем или пък е починал и т.н.

Данните за прекратените по давност дела обичайно присъстват в годишните доклади. Събирайки данните от тях излиза, че от 2008 г. до 2022 г. вкл. по давност са прекратени близо 1 100 000 (един милион и сто хиляди) дела. 

Според Наказателния кодекс наказателното преследване се изключва, когато е изтекла т. нар. абсолютна давност. Тя зависи от престъплението. Най голямата е 52 г. и половина - за убийство на две или повече лица. За престъпления, които се наказват с доживотен затвор без замяна, тя е 30 г. За деянията, които се наказват с повече от 10 г., е 22 г. и половина, а за тези с повече от 3 г. - 15 г. За престъпленията, за които се предвижда повече от година лишаване от свобода, абсолютната давност е 7 г. и половина, а за всички останали - 3 г.

Масовото прекратяване на дела по давност започна през 2006 г., след като Борис Велчев стана главен прокурор и разпореди ревизия на спрените производства. Така се оказа, че много обвинители години наред са трупали папки, по които не е работено.

"Причините за прекратяване на делата по давност са както обективни, така и субективни. Налице са многобройни и разнопосочни законодателни промени след 1989 г., от една страна. От друга - проявено е бездействие от разследващи и оперативно-издирвателни органи и прокурори", пише в един от старите доклади на държавното обвинение. В него се признава още, че до 2006 г. "административните ръководители от всички нива на прокуратурата и на разследващите органи не са упражнили ефективен контрол за предотвратяване на опасността от прекратяване на делата поради изтекла давност".

ОЩЕ ЧИСЛА

Данните за първата половина на годината сочат още, че има 14 300 дела, които са спрени, защото не е разкрит извършителят на престъплението.

За този период прокуратурата е успяла да сключи 5088 споразумения с 5360 души. Това означава, че тези 5360 обвиняеми са се признали за виновни и са се съгласили да изтърпят някакво наказание. Обичайно така се постигат по-ниски присъди, но пък процедурата е бърза и приключва само на една инстанция.

Още по темата