Quantcast
Президентът на РС Македония: България е в матрицата на живковизма | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът на РС Македония: България е в матрицата на живковизма

11 077
 EPA/BGNES

"Българската политика по македонския въпрос не може да излезе от матрицата на живковизма", това заяви в телевизионно интервю президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Така той характеризира официалната българска позиция от вторник, с която страната ни спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз, съобщи БНР.

„Основоположник на позицията, че не съществува македонски народ и македонски език е Тодор Живков. Това на практика означава, че съвременната българска политика, правителството и опозицията са еднакви и не са излезли от матрицата на живковизма и на тяхната комунистическа историография“, заяви Стево Пендаровски, като допълни, че българската позиция не се поддържа от нито една друга страна в Европейския съюз.

Все пак според Пендаровски трябва да продължи да се търси решение, но само чрез научни и исторически факти, а не с политика. Реални шансове не съществуват. Някакви минимални шансове съществуват, но реални, големи, за съжаление няма, посочи президентът на Северна Македония.

Ето как коментира във Фейсбук думите на Пендаровски във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев: „Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърличев и всички други възрожденци и революционери са се самоопределяли като българи, защото са следвали инструкциите на Живков. Същото така и Цар Самуил и синовете му са се писали „по род български“ под натиска на „правешкия пътешественик във времето"!“.

От своя страна в интервю за предаването „Събота 150“ дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков изтъкна, че липсата на диалог и оставането в сегашната ситуация ще доведе до негативи за прагматичното правителство на премиера Зоран Заев. 

Още

Министрите на ГЕРБ отрязаха бизнеса от студентската програма
България изпуска първите коронасубсидии заради Борисов
В половин България няма нито един новозаразен с COVID-19

07.06.2021

Обновена

5490