Медия без
политическа реклама

Препраният Борисов проповядва срещу трупането на пачки

Лидерът на ГЕРБ с нова мощна атака срещу ПП-ДБ и Асен Василев

10 Апр. 2024Обновена
Борисов във вихъра си.
Илияна Димитрова
Борисов във вихъра си.

Парламентарната сряда започна в кулоарите с мощна атака от Бойко Борисов срещу ПП-ДБ и конкретно Асен Василев. И то каква! - с хъс, бисери и манипулации, характерни за премиерските му периоди, в които ръсеше безчет умотворения, без да му се възрази насреща.

Повод стана вчерашното изявление на новия служебен финансов министър Людмила Петкова, че 3 млрд. лв. от фискалния резерв се губят. "Който пачки вади, от пачки умира!", бе само едно от излиянията на Борисов пред журналисти, визирайки и снимките от скандала с Живко Коцев. Следва да се припомни - сам лидерът на ГЕРБ бе герой от скандал със снимки, кюлчета и чекмеджета. "Оказа се, че са фалшиви. Оказа се, че такива банкноти няма", каза днес Борисов за собствените си снимки. И добави, че скандалът днес бил "по-друг".

С какво обаче е "по-друг", към момента не е ясно. Няма потвърждение, че кадрите с Коцев с автентични. В същото време при Борисов нищо не бе доказано докрай. Прокуратурата прекрати делото, но това стана в периода сглобката, тоест на тотално препиране на Борисов - на фона на това той днес си позволява да проповядва морал.

"Когато свикнеш да живееш в безнаказаност, в безкритичност, свикнеш да живееш, че всичко ти е простено - имаме проблем". Това бе друго умотворение на Борисов, който, докато управляваше държавата, ползва възможно най-висок институционален и медиен комфорт. И още от него днес: "Който нож вади, от нож умира. Вола рие - на гърба му пада".

"Парите ги няма. Няколко милиарда са похарчени в последните дни и са ни подвели, че имаме 9 млрд, а те са 6", каза още Борисов. И поздрави Петкова, че оставила Румен Спецов, защото иначе "с мощната медийна подкрепа" ПП-ДБ щели да опишат случващото се като чистка. Всъщност, истината е, че не друг, а именно Борисов и сега се ползва с най-мощната медийна подкрепа. А кой точно управляваше с ПП-ДБ досега, след като са толкова черни? - той, естествено.

Колкото да финансовото състояние на държавата - дискусиите тепърва ще се разгарят. Но с акцията си Борисов днес показа едно - връща се в ролята на съдник от последна инстанция.

ОТПОР

Малко след атаката на Борисов от депутати от ПП-ДБ дадоха брифинг в парламента, за да уверят, че оставят държавата в отлично финансово състояние, а ГЕРБ пускат фалшиви новини. Посочените вчера данни от служебния министър на финасите Людмила Петкова са манипулация, защото се неправилно се сравнявало състоянието на Фискалния резерв в края на март и първата седмица на април. 

“Фискалният резерв е като една обикновена разплащателна сметка, която всички граждани имаме. В нея влизат нашите приходи и разходи. Там влизат доходите ни от заплата, от нея разплащаме сметките си за ток, вода, газ, парно и т.н. За да може да прецените своето финансово състояние, трябва да изберете една точка, в която винаги да го мерите и това е в края на месеца, когато сте получили всички приходи и съответно сте направили всички разходи. Това е ключовият момент. Манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък идват оттам, че всъщност държавата не е получила всичките си приходи, а в същото време е направила разходите, които е трябвало да направи, като например 1,6 млрд. лв. за столичната топлофикация”, обясни зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев.

Той напомни, че столичното парно е в технически фалит именно в резултат от 12-годишното управление на ГЕРБ. 

"Няма проблем с Фискалния резерв. Да, в началото на месец април средства са около 6 млрд. лв., след което сметката се попълва с близо 4 млрд. приходи, които идват след разходите. Просто такава е структурата на харчовете на държавата”, обясни макроикономистът Георги Ганев. И предупреди, че проблеми с бюджета моге да се появят, ако парламентът го натовари с нередвидени в него разходи, което вече започвало да се случва с Великденските добавки към пенсиите.

Мартин Димитров от "Демократична България" припомни, че през 2021 г., когато Бойко Борисов напусна властта, фискалният резерв е бил с 50% по-нисък, отколкото сега и от ГЕРБ са твърдяли, че всичко е наред." В края на март има 400 млн. лв. излишък в бюджета, така че всичко това са фалшиви новини", каза икономистът Мартин Димитров.

 

 

 

За месец Фискалният резерв се е стопил с близо 3 млрд. лв. Според данните на МФ за изпълнението на бюджета в края на февруари парите в резерва са били 12. млрд. лв. а месец по-късно - в края на март, вече са 9. млрд. лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата