Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът Петков: Украинските АЕЦ са пряка заплаха за България

Министър-председателят призна, че назначението на Стефан Янев е било грешка

06 Март 2022
Илияна Кирилова
Кирил Петков

Краткосрочен риск за България от войната в Украйна няма, но в дългосрочен план има, и то значителен. Това стана ясно от интервю на премиера Кирил Петков пред bTV. "Няма риск от война у нас. Българското население трябва да е спокойно. Но, ако военните действия продължат и има многобройни жертви, то има рискове. Голямата заплаха за България са украинските атомни централи. Горящата АЕЦ (б.ред. - Запорожката централа) беше пример за директна заплаха за България. Рискът от ядрените централи там е опасност №1 за българското население", заяви Петков.

Той обяви, че от понеделник на граничните пунктове с Румъния ще има екипи, които да разпределят влизащите в страната ни украинци. До вторник най-късно пък ще влезе в сила обещаната помощ от 40 лв. на украински бежанец на ден за хотелиерите. Плащанията щели да бъдат ретроактивни - със задна дата, при предоставяне на фактури, като ще се извършва от Министерството на туризма.

 

МЕРКИ ЗА ДЪРЖАВАТА

Министър-председателят обяви какви мерки ще предприеме, за да не попадне страната ни в продоволствена криза. "Енергийната криза се задълбочи от войната. Инфлационната криза също. В понеделник ще изкупим огромни количества пшеница, за да не поскъпне цената на хляба. Предвидили сме така, че да има до реколта 2023 г. Държавният резерв за горивата пък е почти изцяло запълнен и е достатъчен за около 90 дни", каза Кирил Петков.

 

РУСКИЯТ ПОСЛАНИК

Премиерът потвърди за извинението, което е получил от руския посланик Елеонора Митрофанова днес.

След като на 2 март отказа да се яви в Министерството на външните работи, днес руската посланичка Елеонора Митрофанова се е срещнала с премиера Кирил Петков. Това обяви правителствената пресслужба. Поканата за срещата е била на премиера.

Тя се е ангажирала пред него, че ще направи всичко, което зависи от нея, за да няма повече скандали. Петков от своя страна е настоял всички служители в руското посолство в България, които не се занимават с дипломатическа дейност да бъдат отзовани в родината си.

 

РАЗГОВОРЪТ СЪС ЗЕЛЕНСКИ

Кирил Петков разказа и за своя телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски. "Той показа и пред мен, че не го е страх. Вярвам, че този тъмен сценарии от първите дни няма да се осъществи по такъв начин. Зеленски ме помоли за всякаква подкрепа. Казах му, че 8 камиона с хуманитарна помощ вече пътуват към Украйна", коментира той. След което отрече да е ставало въпрос за помощ със самолети и оръжия за Украйна. Евентуално можем да помогнем с бронежилетки и каски.

"Всичко, което се появи в последните дни - за помощ с войска, 17 самолета МиГ, както и скокът на цените на горивата са фалшиви новини и хибридни атаки", повтори Петков.

Българският премиер Кирил Петков поздрави украинския президент Володомир Зеленски за куража и лидерството по време на войната с Русия.  Той е направил това в телефонен разговор, става ясно от официално правителствено съобщение.

ГРЕШКАТА "СТЕФАН ЯНЕВ"

Министър-председателят призна, че назначението на Стефан Янев за министър на отбраната в коалиционното правителство е било грешка. Той посочи, че фактът, че Янев смята да създаде партия само три дни след уволнението му навежда на мисълта, че той е работил за това още като военен министър. "За мен създаването на партията бе новина", заяви Кирил Петков.

 

ПАС КЪМ ПРЕЗИДЕНТА

Премиерът похвали работата на служителите на НСО на връх Шипка на 3 март, но постави под въпрос организацията за събитието, направена от ръководството на националната служба за охрана. "Имаше създадена организация да не се качваме до паметника, за да положим венци. Но служителите се справиха брилянтно и успяха да организират коридор, макар и с един метър широчина по заледените стълби", каза Петков. Но подложи на съмнение действията на ръководството на НСО най-вече защо са предвидили толкова тесен коридор. "Призовавам президента, под чиято шапка е НСО, да направи анализ на действията на службата", допълни Кирил Петков. Той заяви също, че спряганият за военен министър Тодор Тагарев ще получи назначение - като негов съветник по кризисните ситуации.

Още по темата