Медия без
политическа реклама

Предстоят още арести заради строежа на "Хемус"

Не сме стигнали до непосредствените строители, обяви вътрешният министър Бойко Рашков

04 Ноем. 2021Обновена
БГНЕС архив

Предстоят още арести по акцията на МВР за строителството на магистрала "Хемус". Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, коментирайки действията на МВР от вчера. "При всички случаи ще се стигне и до още задържани лица", каза той. И не изключи да има задържани и на високи нива от строителните фирми. Рашков допълни, че утре ще има подробна пресконференция с детайли. "Има задържани, лица, които пряко участват в схемите за нелегалното изграждане на магистралата. Ние не сме стигнали до непосредствените строители. Изправени сме в една невиждана хипотеза - строители под прикритие да изграждат магистралата. Непосредствените строители са неизвестни, те получават средства от няколко основни фирми, на които са давани десетки милиони лева", посочи Рашков.

Той потвърди, че "Водно строителство" е една от фирмите, които са проверявани. Но има и други и офисите на някои от тях не са претърсвани. Друга, спомената от Рашков фирма, бе "Агромакс".

аботи се по този случай от повече от месец и половина. Ако някой наивно е смятал, че сме постигнали изясняването само с един дрон, е в голяма грешка. Събрали сме достатъчно оперативна информация и сме се срещали със стотици хора, които са изяснили ограбването на българския народ под претекст, че се строи магистрала", каза Рашков. И предупреди, че ако това се докаже, обществото ще трябва да плати магистралата още веднъж.

"Един от известните строители на пътища от началото на годината досега е превел 21 млн. лв. в ОАЕ. Кое налага един човек, който строи в България, да си изнася парите в ОАЕ. Надявам се, че той си е спестил парите от закуски, а да не ги е присвоил", повтори Рашков вече изнасяни от него данни. "Тези средства са преминали през една банка, собственост на Бойко Борисов. Със собственика на тази банка Борисов преди години е имал общи фирми", посочи министърът.

Той допълни, че МВР ще настоява прокуратурата да поиска постоянното задържане на арестуваните от МВР, а не да бави разследването.

Мащабната акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала "Хемус", започна в три области на страната в сряда вечерта, предаде БНР. По неофициална информация има поне 10 задържани. Проверяваха се офиси на фирми, участвали в изграждането на автомагистралата. ГДБОП извършва обиски на различни места в страната.

Над 20 души бяха разпитани. Сред задържаните са управители и служители на строителна фирма от Благоевград, твърди БНТ. Задържан е и съдружник в строителна фирма, както и счетоводител. Проверени са 17 адреса и са проведени множество разпити. Седем от тях са на офиси на голяма строителна фирма, съобщи bTV. По думите на Рашков в Благоевград има задържан на високо ниво, известен в областта и доста приближен до ГЕРБ.

Разследващи влязоха в офисите на няколко фирми, които имат договори с дружеството "Автомагистрали" за строителството на "Хемус".

Полицията и НАП влязоха в Агенция "Пътна инфраструктура" тази сутрин. Акцията е част от започналата проверка за нередности около строителството на автомагистрала "Хемус".

Само преди дни Бойко Рашков даде да се разбере, че се очакват разкрития за престъпления, свързани със строежите на пътища. "Сега има данни за престъпления, които миришат на асфалт", каза той и допълни, че прокуратурата и нищо не е предприела, защото би засегнала интересите на бившите властимащи. "Един известен и велик, може би, жилав пътностроител от началото на годината до настоящия момент е превел 21 млн. лв. в ОАЕ", каза Рашков, без да назове бизнесмена, нито да отговори дали става дума за средства от печалби или за мръсни пари. Каза обаче, че това не е единичен случай. 

Рашков каза още, че нито един от собствениците на пътните фирми, чиито работници протестират, не се е явил в регионалното министерство да докаже с документи, че държавата нещо му дължи. "Те предпочетоха да изпратят работниците с машините, които доста повредиха настилката в центъра на София", каза министърът. "Един от тях е този, който така не му е плащала държавата, че е превел 21 млн. лв. в ОАЕ", вметна той.

И допълни, че има фирми, на които е плащано в аванс да строят участъци, които не са започнати. "Не всяка строителна фирма е могла да влезе в кръга, който да се възползва от това благоразположение на Борисовото правителство", каза Рашков, оприличавайки ситуацията на "куфарчетата едно време".

МВР пусна и дрон, за да търси и доказва евентуални престъпления при строежа на магистрала "Хемус". Полицията демонстрира и рекламира действията си, като дори покани екипи на медиите, които да ги заснемат. Отделно от това пусна и няколко видеоклипа на сайта си.

МВР пусна дрон, за да търси и доказва евентуални престъпления при строежа на магистрала "Хемус". Полицията демонстрира и рекламира действията си, като дори покани екипи на медиите, които да ги заснемат. Отделно от това пусна и няколко видеоклипа на сайта си.   https://www.

 

Изправени сме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено.

Строителните фирми: Това е репресия

Управителният съвет на браншовата камара "Пътища" категорично осъжда и се противопоставя на действията на органите на реда през последните часове, се казва в становище на организацията, цитирано от БГНЕС.

Камарата настоява "политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си".

Договорите, свързани с изграждането на "Хемус", спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство, твърди още камарата. Според нея "участниците на напълно законните и с обосновани искания протести са подложени на допълнителни ревизионни процедури от Националната агенция по приходите, проверки от Икономическа полиция и разпити". В демократична държава репресирането на частния бизнес от държавата и нейните структури е недопустимо, се казва още в позицията. 

Още по темата