Медия без
политическа реклама

Предизборно ГЕРБ измисли първа копка на детска градина в София

Според бившия районен кмет на "Връбница" е нормално да започне строеж без издадено разрешение

Първата копка на нова детска градина в столичния квартал "Обеля"1, която бе направена през септември в присъствието на бившия кмет Йорданка Фандъкова, на ексрайонния кмет на "Връбница" Младен Младенов и на общински съветници от ГЕРБ, е била фалшив предизборен трик на съпартийците на Бойко Борисов. Това съобщи новият кмет на "Връбница" Румен Костадинов, който е от "Спаси София". Костадинов се появи на мястото, за да коментира защо детската градина всъщност още не се строи. "Детската градина няма даже и разрешително за строеж и всички необходими документи! Това е наследството от предишното управление - предизборен пиар и снимки, фалшиви обещания за жителите на "Обеля", неспазени процедури и липса на документи. Нашaта цел е строителството да започне в първите месеци на 2024 г. и да осигурим дългочаканите нови места за децата на "Обеля", написаха от "Спаси София" във Фейсбук.

Костадинов пояснява, че след встъпването в длъжност е възложил проверка на обекта и справка защо не се изпълнява. "На 8 декември открих, че обществената поръчка е обжалвана в КЗК, което допълнително усложнява процеса по стартиране на обекта, докато няма решение по отношение на жалбата. Но това, което беше шокиращо за мен, е как жалбата е получена в администрацията на 1 ноември, като е имало 3-дневен срок за отговор. По време на предизборната кампания зам.-кметът на района е бил временно изпълняващ длъжността. Но преписката не е пренасочена и съответно аз установих това много по-късно", допълва Костадинов. Той пояснява, че от месец се работи за решаването на проблема, че разрешителното за строеж вече е издадено и че се очаква решение от КЗК.

Бившият кмет на "Връбница" Младенов се появи в централата на ГЕРБ, за да отговори на обвиненията. Той не отрече, че към момента на първата копка през септември разрешене за строеж на детската градина не е имало. Според Младенов обаче било нормално начало на строителство да се даде без валидно разрешение за такова.

”Първата копка” е само символичен акт, който отразява усилията на администрацията и всички, работили по процеса. ”Спасителите на София” не знаят колко труд и подготовка изисква строежа на една детска градина, както преди първата копка, така и след нея. Новите управляващи район “Връбница” от “Спаси София” имат всички предпоставки да започнат работата по строежа на детската градина в “Обеля 1”- извършени са всички подготвителни дейности от страна на предишната районна администрация. Сключени са договорите, има разрешително за строеж, което влиза в сила на 28 декември тази година. Осигурено им е и финансиране!", коментира Младенов във Фейсбук. 

През ноември БНТ публикува любопитна проверка на фактите колко нови детски градини в София в действителност се строят към края на последния мандат на Фандъкова. Проучването е започнало именно след съобщението на Столична община за старта на изграждането на споменатата градина в "Обеля" и съпътстваща информация за строящи се още много нови детски заведения в цяла София. Според съобщението към септември т.г. се изграждат 23 нови сгради на детски градини по програмата на Йорданка Фандъкова. Екипът на БНТ тръгва район по район и установява, че всъщност напълно новите сгради на детски градини са само шест. "Извън тях се строят още 5 нови корпуса-разширения към съществуващи детски градини - така общият брой достига 11, но не и 23, както се твърди в публикацията. Ако към изцяло новите сгради добавим всички останали строежи - преустройства, достроявания и разширения на съществуващи сгради, общият брой става 22, като тук се включват и яслите", изчисляват авторите на проучването.

По отношение на детската градина в "Обеля" екипът на БНТ пише: "Посетихме строежа на 17 ноември - почти два месеца след първата копка. Багерът го нямаше, не бяха започнали никакви строителни дейности. Липсваше табела кой е изпълнител на обекта, части от оградата бяха съборени".  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата