Медия без
политическа реклама

Правосъдният министър: Защо прокуратурата не пита Борисов за Мата Хари

14 Дек. 2021
МП/Силвия Гурмева
Надежда Йорданова

Понякога прокуратурата отказва да задава въпроси по същество и това не е защото НПК им пречи. Това обясни новият правосъден министър Надежда Йорданова в интервю за bTV, коментирайки вечните оправдания на държавното обвинение, че остарелия НК и твърде формалния НПК им пречат да работят.

На Бойко Борисов не му беше поставен въпрос от прокуратурата коя е Мата Хари, макар че той каза в интервю, че знае коя е. Не беше направена и експертиза на гласа му, даде за примери Йорданова прословутите случаи за снимките и записите на бившия премиер и лидер на ГЕРБ. Тук проблемът не е в НПК, посочи министърката.

Според нея съдебна реформа в радикален вид може да се случи в съвсем кратки срокове и "никакви оправдания не бива да ни спират". Една от мерките, посочени от нея бе да се въведе съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува разследвания. По думите на Йорданова това е "най-големият източник на злоупотреба" и начин за отваряне на чадър над някои хора, тъй като дава възможност на прокуратурите да избират кога да не провеждат разследване, макар и да има много ясни данни за престъпления. 

В този контекст Йорданова отново припомни случаите за снимките, кюлчетата и записите, както и за "безобразното застрояване на Росенец", и тецът на Доган.

И днес Йорданова говори, че е ключово Гешев да бъде махнат от поста. Тя обясни, че той "задръства системата, изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения". И постави под въпрос дали изобщо прокуратурата може да работи адекватно с Гешев начело.

По-рано пред "Свободна Европа" Йорданова обясни, че новото коалиционно правителство си поставя за цел главният прокурор Иван Гешев да напусне поста си до три месеца. "Това е сложен пъзел. Ние работим това да се случи до три месеца", каза тя.

Гешев, твоят инат всеки ден струва пари и достойнство на нашия народ. Твоят инат пречи на плана за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен още по-бързо!
Прокуратурата сама е осуетила разследването на историята с кюлчетата и пачките в чекмеджето на вече бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов". Това каза в предаването (О)позиция на "Сега" служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.
Адвокат Екимджиев, съгласен ли сте с тезата на специализираните съдилища и прокуратури, че закриването им ще накърни независимостта на съдебната власт?

 

Още по темата