Медия без
политическа реклама

Новият правосъден министър: Гешев, твоят инат пречи и струва пари!

Ще продължим да настояваме главният прокурор да понесе отговорност, да подаде оставка, обяви Надежда Йорданова

13 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Надежда Йорданова прие Министерството на правосъдието от Иван Демерджиев.

"Гешев, твоят инат всеки ден струва пари и достойнство на нашия народ. Твоят инат пречи на плана за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен още по-бързо!" Това обяви новият правосъден министър Надежда Йорданова, след като официално прие поста от досегашния служебен министър Иван Демерджиев. 

Тя обясни, че ще има много задачи, но "едно от първите решителни неща, които ще направим, е да продължим да настояваме Гешев да понесе отговорност, да подаде оставка, или да бъдат приложени спрямо него другите законови механизми".

Йорданова посочи, че поема министерството от добри ръце, "които в последните месеци работиха активно в посока, в която и ние вървим". Тя допълни, че ще разчита на подкрепата на Демерджиев. И му благодари за свършеното по темата "Гешев". "Благодаря на колегата за направеното, така че да решим този възел, за да се поздравим с добре свършена работа, но има какво още да надграждаме", каза Йорданова.

На въпрос за предстоящата политическа декларация, с която да бъде поискана оставката на Гешев, Йорданова обясни, че това е въпрос към парламентарните групи. Но обясни, че законопроектите за реформа на антикорупционната комисия КПКОНПИ са в много напреднал стадий, а и промените в Закона за съдебната власт са също почти готови. "Така че става въпрос на съвсем кратко време, когато ще се представят за обществен дебат и гласуване."

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Пламена Цветанова. Това съобщи Министерството на правосъдието.


"Докато Гешев е главен прокурор и при всеки друг главен прокурор, ще си упражнявам правомощията по закон. Ще настоявам той да изпълнява законовите си правомощия и етичните стандарти", обясни още Йорданова. И допълни, че едно от първите неща, които ще направи, е да настоява при формирането на бюджета на съдебната власт и по-специално на прокуратурата, той да бъде формиран реално на програмен принцип.

Бюджетът на прокуратурата за тази година е малко над 330 млн. лв. За м.г. имаме 98% осъдителни присъди и малко над 48% разкриваемост на престъпленията, продължи министърката. "Имаме ли усещане за справедливост в обществото, имаме ли наказана корупция на високата? Нямаме. Ефективно ли се харчат тези пари, каква е компетентността на прокуратурата, отговаря ли тя на действителността, какво прави прокуратурата в дигиталния свят... Нямаме отговори", обясни тя.

Подетата от служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев инициатива за ограничаване на правомощията на главния прокурор и за свалянето на Иван Гешев от поста ще бъде продължена от новото правителство.
Още преди края на мандата на главния прокурор Иван Гешев България трябва да е реформирала тази фигура, ако иска да получи 13-те милиарда лева безвъзмездни средства по Плана за възстановяване.

 

Още по темата