Медия без
политическа реклама

Правителството се движeло по ръба на коалиционното споразумение

17 Апр. 2022
БГНЕС

"По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са на ръба. Ние винаги сме се опирали на това споразумение и винаги сме си държали на думата", заяви пред БНР Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Премиерът Кирил Петков и неговата съветничка са водили разговори, в които "се заобикаля" това, че докато Северна Македония не започне да изпълнява поетите ангажименти в договора за добросъседство, няма да бъде вдигнато ветото за започване на преговори за членството ѝ в ЕС, обясни Йорданов. "Водили са разговори от рода на вкарване някъде в преговорния процес за езика на омразата, за репресиите и за Конституцията, но след вдигане на ветото. Натискът по темата "Северна Македония" е за вдигане на ветото и започване на преговорен процес, а не за колко време ще трае този процес. Сигурен съм, че има и документи за това", заяви депутатът от ИТН.

Йорданов беше категоричен, че външният министър Теодора Генчовска (ИТН) следва официалната държавна политика, за разлика от министър-председателят, който се опитва да прокарва друга политика. "Имам и спомени от казваното на коалиционните съвети и кой е казвал, че иска до юни това да стане (отпадането на ветото за РСМ) и това не сме били ние", коментира той.

По темата за отказа на партньорите да подкрепят кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ, Йорданов бе категоричен: "Асен Василев е човекът, който е против. Оттам нататък ДБ и БСП се държаха като болонки по темата. Те блокираха МРРБ заради БНБ, като техните депутати от комисиите не отидоха на заседания. Целта беше Каримански да бъде оттеглен".

 

     

    Ключови думи:

    Тоошко Йорданов