Медия без
политическа реклама

ПП вижда управленска коалиция с ДБ и БСП

Дилемата заедно или отделно ще се явят на вота двама от бившите партньори все още виси

16 Авг. 2022Обновена
8088 подписа за регистрация внесе в ЦИК ДБ.
БГНЕС
8088 подписа за регистрация внесе в ЦИК ДБ.

Днешният ден - предпоследен за регистрациите на партиите и коалициите в ЦИК, не донесе отговор на въпроса заедно или отделно ще се явят ПП и ДБ на предсрочните парламентарни избори. Но пък стана ясно, че ПП вижда "доброто за България" мнозинство в следващия парламент под формата на коалиция с ДБ и БСП. Никола Минчев и Асен Василев направиха изказвания в такъв дух.

 

ИМА-НЯМА ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЯ 

ДБ се регистрира за изборите сутринта, без надеждата за коалиция с ПП да угасне. Срокът за записване на партии и коалиции в ЦИК изтича утре, но след това предстоят 10 дни за промени в съставите на регистрираните субекти. "България има нужда от стабилно управление. На ход са колегите от "Продължаваме промяната". България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора от 2020 г. Това, че към настоящия момент ние заявяваме отделна регистрация, означава, че очакваме ясен отговор от "Продължаваме промяната", заяви министърът на правосъдието при четворната коалиция Надежда Йорданова, която внесе документите.

Тя каза още, че до 27 август, когато изтича финалния срок за преконфигуриране на регистрираните политически сили, могат да се изчистят техническите въпроси с ПП, ако се водят разговори с тях. Реално срещи между двете формации е имало и миналата седмица - съобщи го Асен Василев през уикенда. На база на първоначалните информации се очакваше днес ПП да даде финалния отговор за коалиция, след като излезе "дълбинната социология" (думи на Минчев), показваща при отделно или общо явяване ще се съберат повече гласове. Но така или иначе това не се случи.

По обед ЦИК бе посетена от Минчев, Настимир Ананиев и Константин Бачийски. "Със сигурност ще работим заедно с ДБ – дали в предизборна или следизборна коалиция е тактика за събиране на повече мандати в 48-ото Народно събрание", каза Минчев. И добави: "С ДБ и с БСП работихме много добре. Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент".

Оказа се, че все още съдебната партийна регистрация на ПП не е финализирана, тъй като тече срок за обжалване (Софийски градски съд излезе с решение за допускане на регистрацията на 9 август). Затова днес ПП подаде документи в ЦИК под формата на коалиция между "Волт" на Ананиев и Средноевропейска класа на Бачийски. "Ако регистрацията ни приключи в близките дни, ще бъде добавена към коалицията", уточни Минчев. Миналата есен ПП отново разчиташе на двете формации, плюс "Социалдемократи", които сега не са предпочетени.

 

"РАЗЛИЧИЯТА НЕ СА НЕПРЕОДОЛИМИ"

Решението ще има или не предизборен съюз с ДБ ще бъде оповестено до ден-два общо от двете формации, съобщи вечерта по БНТ Асен Василев. Малко преди да влезе в студиото "дълбината социология" съобщила резултатите си - в двата варианта гласоподавателите били поравно. Василев каза, че целта на изборите била формиране на коалиция от 121 гласа, като нямало значение дали ПП или ДБ са с един депутат повече или по-малко. "Със сигурност работихме добре с двете формации, няма проблем да работим добре и в бъдеще", каза той по адрес на ДБ и БСП. Различията с тях не били непреодолими, досегашното управление го доказало. Василев каза още, че ПП не е редила листи до момента.

Още по темата:

Интригата заедно или отделно ще се явят на избори ПП и ДБ върви към предизвестен край. Днес в интервю пред БНР Асен Василев заяви, че партията, на която е съпредседател, ще оповести решението понеделник или вторник.

 

МИШ-МАШ

"Български възход" на Стефан Янев също изчаква финализирането на съдебната си регистрация. Затова се регистрира на изборите чрез партиите „Свобода“, „Партия на зелените“ и „Земеделски народен съюз“. Първата формация бе учредена преди петнадесетина години от покойния вече Павел Чернев, втората през годините бе част от "зеленото роене", а ЗНС е бивш партньор на ББЦ (Бареков), РБ, "Изправи се! Мутри вън"...    

 

САМОЧУВСТВИЕ

Корнелия Нинова оцени партията си високо при регистрацията в ЦИК: "Тръгваме на избори със самочувствие за добре свършена работа в предишното управление. Бяхме фактор на стабилност и сигурност". Подобно изказване направи и Мустафа Карадайъ при регистрирането на ДПС: "Нашата нагласа е победа. Победа за българските граждани, тази победа минава чрез много добър изборен резултат на ДПС".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата