Quantcast

Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ заподозряха опит за касиране на изборите

Десните се отказаха да защитават машините и оставиха на ЦИК да реши дали те да се използват на вота

27 Окт. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Десните обявиха случващото се за "инсценировка, фалшива новина и предизборен цирк".

Скандалът около машинното гласуване, който предизвикаха ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП и "Възраждане", е инсценировка, като вероятно крайната й цел е касиране на вота.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов на извънредна пресконференция на ръководството на десницата, след като останалите политически сили в парламента на практика обвиниха правителството в опит да манипулира изборите.

За отбелязване е, че десните се отказаха да защитават машинното гласуване. Вместо това те прехвърлиха всичко на Централната избирателна комисия (ЦИК), която според тях трябва да реши дали устройствата да се използват на вота в неделя. "Въобще не ни е страх да излезем изцяло на хартиен вот. Голяма работа!", небрежно коментира Кирил Петков.

Христо Иванов посочи, че председателският съвет на парламента е използван от другите политици като следствен орган, макар че няма никакви подобни правомощия. "Прави се опит да се експлоатира поредната конспиративна теория - флашки, кодове, всички други неграмотности", счита Иванов. Той се обърна към ДАНС и ЦИК да не оставят да бъдат използвани за такива цели.

Като него се изказаха и останалите десни лидери. Атанас Атанасов определи случващото се като нова "Костинбродска афера", замислена от ГЕРБ и ДПС. По думите му, докладът на ДАНС, на който другите партии се позовават, е "митична справка", при това подписана от зам.-шефа на агенцията, а не от председателя й (в ДАНС има двама зам.-председатели, като и двамата са назначени от кабинета "Денков-Габриел" - бел.а.).

Според Кирил Петков ДАНС бива използвана като маша за предизвикване на скандал. Той предположи, че ГЕРБ се опасява от загуба на изборите в София и затова непрекъснато хвърля обвинения - най-напред за връзки с руската компания "Лукойл", а сега и за манипулации с машинния вот. "Те се чудят какво да измислят. Затова цял ден не им се връзваме на всичките номера", смята Петков. Той призова избирателите да не се повлияват от скандала, а да излязат и да гласуват.

Божидар Божанов, бившият министър на електронното управление, който попадна на мушката на другите партии, нарече случващото се "абсурд и предизборен цирк". Той повтори очевидното за всички - че гласуването става с отпечатани бюлетини и софтуерът не отчита изборния резултат, а го правят хора. Божанов припомни също, че целият процес по проверката на машините и програмирането им се е случвал публично, в присъствието на партийни представители, както и че кодът на софтуера е защитен с паролите на трима членове на ЦИК. "Няма как снимка, видео, разказ да промени по какъвто и да било начин изборите. Изходният код не е един, два, пет реда, а половин милиона реда. Вие представяте ли си как някой е снимал половин милион реда?!", попита реторично Божанов.

БЪДЕЩЕТО НА СГЛОБКАТА

Засега изглежда, че ПП-ДБ няма намерение да разбие управляващата сглобка заради предизборния скандал. Десните не се притесняват, също така, че скандалът може да се използва, за да се преструктурира правителството.

Кирил Петков прогнозира, че след изборите управлението ще изглежда по същия начин. "Ние ще продължим да отстояваме нещата, в които вярваме. Ако виждаме, че тези принципи се нарушават, ние няма да бъдем част от нещо, в което не вярваме", заяви бившият премиер. Това е реплика, която той и колегите му повтарят, откакто се създаде кабинетът "Денков-Габриел".

Христо Иванов отново напомни за войните, които се водят около страната. "Докато това управление е възможно, ние трябва да носим тази отговорност. Ако някой смята, че може да продължи ежедневно да атакува това управление, без да има ясен политически отговор каква е алтернативата, искам да предупредя, че това може да изглежда добре на тактическо ниво, но стратегически ще се плати тежка цена", меко предупреди той.

ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ

От Брюксел, където е на работно посещение, премиерът Николай Денков изказа позиция, която на практика преповтори казаното от лидерите на ПП-ДБ. По думите му, ГЕРБ и ДПС използват скандала, за да премахнат окончателно машинното гласуване, а опозицията - за да опита отново да събори правителството.

По отношение на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, който беше обвинен в манипулация, Денков заяви: "Ако е допуснал грешка, разбира се, ще бъде освободен, но това трябва да стане след проверка."

Ключови думи:

машинно гласуване, ПП-ДБ

Още по темата