Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ внесоха поправка на поправката на поправката за главния прокурор

Още преди да е проработил, механизмът за разследване на обвинител №1 пак се ремонтира

Надежда Йорданова (на снимката) е вносител на поправката заедно с Кирил Петков и Божидар Божанов.
БГНЕС
Надежда Йорданова (на снимката) е вносител на поправката заедно с Кирил Петков и Божидар Божанов.

Продължават кръпките върху приетия преди по-малко от 2 месеца дългоочакван и рекламиран механизъм за разследване на главния прокурор. Кирил Петков, Божидар Божанов и Надежда Йорданова (и тримата от ПП-ДБ) са внесли в парламента проект за промени в Закона за съдебната власт, свързани с прословутия механизъм. Това е втората поправка на поправките, с които беше въведен механизмът. Първата поправка, предложена преди месец, бързо мина през парламента, но президентът Румен Радев наложи вето. То беше преодоляно в понеделник без никакъв дебат.

След отхвърлянето на президентското вето Петков, Божанов и Йорданова предлагат в закона да бъде добавен и "заместник на главния прокурор". По принцип механизмът, разписан в Наказателно-процесуалния кодекс, се отнася както за престъпления, извършени от главния прокурор, така и за разследвания срещу заместник главен прокурор. В съдебния закон обаче се говори само за "разследване на престъпления, извършени от главния прокурор". Сега промените би трябвало да уредят това разминаване.

Като изрично се създава и разпоредба, че при неуредени въпроси относно прокурора за разследване на зам. главния прокурор се прилагат правилата за прокурора, разследващ главния.

Регламентира се и що е то система за случайно разпределение на делата. С първата поправка на поправката за избора на специалния прокурор се въведе и специална система, различна от тази, по която се "джуркат" останалите дела. Тази нова система тепърва ще се въвежда, като срокът за това е до 6 месеца. В този период обаче ще действа общата система за разпределение, гласят новите поправки.


Мотиви

Вносителите се аргументират с действията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на 27 юли отказа да назначи избраната за прокурор съдия Даниела Талева с аргумента, че има празното за разследването на престъпленията, извършени от зам. главен прокурор. Според тях волята на законодателя е ясна - процедурата за главния прокурор се прилага и за заместниците му. Но законовата промяна се предлага, за да "преустанови възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да гарантира ефективното им прилагане".

За системата на случайно разпределение в мотивите пише, че на практика това ще уеднакви стандартите и изискванията, тъй като в момента съдебната власт работи с три системи.

Механизмът за разследване на главния прокурор, въведен средата на юни, за да може България най-сетне да изпълни препоръките главният прокурор да не е недосегаем, на практика е оставен на трупчета и в момента не работи въпреки че по един от сигналите срещу настоящият и.д. главен прокурор Борислав Сарафов дори беше избрана съдията, която да го разследва. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обаче просто отказа да я назначи като прокурор и това блокира процеса.


ДНЕВЕН РЕД

Следващото редовно заседание на Прокурорската колегия ще е след повече от месец. За идния вторник е насрочено извънредно заседание, но в дневния му ред има само две точки - временното отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, обвинен по дело за незаконни патрони, както и оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев, който се оттегля от шефския пост заради случая "Дебора".

Да реформираш съдебната система е все едно да преместваш гробище - не може да очакваш помощ отвътре.

 

Още по темата