Медия без
политическа реклама

В ПП-ДБ вече са склонни на коалиция с ГЕРБ

Разумно е да се състави писмено споразумение, смята съпредседателят на десницата Атанас Атанасов

08 Яну. 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Според Атанасов (вдясно) е налице "фактическа коалиция" - нещо, което доскоро десните категорично отхвърляха.

В ПП-ДБ, с чиито мандат управлява правителството, вече омекват за идеята да влязат в официална коалиция с ГЕРБ. Това се разбра от коментар на съпредседателя на десницата Атанас Атанасов пред Нова ТВ тази сутрин. От думите му стана ясно, че двете управляващи формации се готвят да преразгледат начина, по който представят връзката си пред обществеността.

Досега десните твърдо се противопоставяха на подписването на колиционно споразумение, каквото герберите искаха. Причината беше, че не желаеха да бъдат формално обвързани с партията на Бойко Борисов, с която враждуваха в продължение на години. Затова се появиха и странните определения като "сглобка" и "некоалиция", с които беше обозначавана тяхната договорка. Максимумът, който десните допускаха, беше да се разпише някакъв начин, по който да извършват заедно с ГЕРБ кадровите назначения, за които имат постоянни разпри - толкова сериозни, че наскоро дори оттеглиха новоизбраното ръководство на НЗОК.

Сега обаче Атанасов призна, че ПП-ДБ са във "фактическа коалиция" с ГЕРБ, както се изрази, така че би било разумно да се състави споразумение между тях. "Обсъждаме този въпрос (за споразумение - бел.а.). Не сме взели съвместно решение. Налага се мнението, че след като в първата част от фактическата коалиция видяхме как работи и какви дефекти има, е разумно да се състави и писмено споразумение. Налице е фактическа коалиция и това е очевидно", посочи той.

Атанасов на няколко пъти използва фразата "фактическа коалиция". Изглежда това ще бъде новото определение за договорката им. "Ние съвместно двете политически сили от фактическата коалиция, а именно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, и подкрепящите ни от ДПС, ще трябва да направим оценка на цялото правителство и отделно на министрите, за да може в началото на март безболезнено и безпроблемно да се направи ротацията", описа той начина, по който очаква да се случат нещата при смяната на Николай Денков като премиер с излъчената от ГЕРБ Мария Габриел.

Десният политик отказа да обсъжда изобщо промяната на министрите. Не посмя да говори и за евентуално участие на ДПС в кабинета след ротацията. Само отбеляза, че Делян Пеевски е заявил, че движението не желае да разполага с хора в кабинета - нещо, което не е никаква гаранция, защото лесно може да се промени. Но потвърди, че ДПС ще участва в разпределението на постовете в държавните органи, чиито членове се избират от парламента. Десислава Атанасова от ГЕРБ говореше миналата година, че за движението са заделени една трета от тези постове. Атанасов отрече такава договорка, а само каза, че трябва да се търси консенсус между трите формации, подкрепящи правителството. И подчерта ролята на ДПС за подкрепата за правителствените политики досега, като така даде да се разбере, че партията на Доган ще остане партньор на десните и занапред.

Той похвали досегашната работа на сглобката, като заяви, че досега нямало шумни корупционни скандали. Мимоходом отбеляза, че имало едно-две изключения, макар че избегна да уточни кого има предвид. Специално за вътрешния министър Калин Стоянов, с когото ПП-ДБ влязоха в много тежък сблъсък, Атанасов сега каза, че той си върши работата за влизането на страната в Шенген. "Има грешка, има и прошка", добави той. Така показа, че големият скандал със Стоянов след протеста срещу БФС, е окончателно затворен и забравен.

Атанасов за пореден път напомни за настояването си, че трябва да се подменят ръководствата на специалните служби. Той съобщи, че е разговарял с представители на ГЕРБ и ДПС, които са били съгласни с него за това. Миналата година обаче десният политик подаде оставка от председателския пост на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, точно защото лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски му отказаха да започне кадровата смяна. Те на практика позволиха и на шефа на ДАНС Пламен Тончев да запази поста си, въпреки че Атанасов и премиерът Денков настояваха за оставката му заради скандала с машинния вот.