Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ сравниха с "Уотъргейт" скандала с изтеклите записи

Десните не коментираха дори с една дума репликите за "официален и неофициален кеш"

21 Май 2024Обновена

Posted by Продължаваме Промяната on Tuesday, May 21, 2024

От ПП-ДБ упорито отказват да коментират съдържанието на изтеклите записи, в които се обсъжда предизборното финансиране на формацията. Десните дадоха брифинг днес следобеда, на който се обявиха за жертви на незаконно подслушване, което дори сравниха с американската афера "Уотъргейт", и твърдяха, че записите са монтирани, за да се използват като компромат. Не отрекоха обаче, че действително са водили такива разговори за пари преди година, когато записите изглежда са били направени.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Два записа с разговори на водещи политици от "Продължаваме промяната" изтекоха в публичното пространство насред предизборната кампания. И в двата става въпрос за финансирането на формацията чрез дарения. Те обаче не засягат предстоящите избори на 9 юни, а вота на 2 април 2023 г. и вероятно предстоящите през есента местни избори.

В първия запис, който се появи на 20 май, се чуват гласове, за които се твърди, че принадлежат на Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова и Николай Денков. Разговорът е накъсан, с лошо качество и трудно разбираем. Но се чуват двусмислени фрази като "официален кеш" и "неофициален кеш", а също и "кеш в торби". Чуват се реплики как да се узакони "неофициалният кеш".

Чува се обсъждане за тавана на финансиране на кампанията, който е 3 милиона лева, и репликата: "И да го надхвърлим, най-много ще има някаква глоба". В края на записа се чува телефонен разговор, в който Петков разговаря с човек, споменат само с първото му име – Пламен, и го моли да намери спонсори за кампанията, като споменава, че парите "може да са официално, може да са неофициално".

От ПП реагираха снощи, като публикуваха сами същия запис в профила си във Фейсбук. "Здравейте приятели, пускаме ви запис, от който ще разберете, че на изборите през 2023 не успявахме да съберем пари, за да си финансираме кампанията. Сега положението е същото, затова и сме обявили дарителска кампания. Другият извод, който се налага, е че българските служби ни следят и подслушват", коментираха от партията ситуацията, като така на практика признаха, че изтеклият запис е автентичен. Не дадоха обаче никакви по-конкретни пояснения за съдържанието на разговора.

Днес беше публикуван втори запис, за който се твърди, че съдържа разговор между Асен Василев, Кирил Петков и неидентифициран мъж. Не става ясно откога е записът. Сайтът "Афера", който разпространява записите, твърди, че гласът вероятно е на Алексей Петров.

На втория запис се чува обсъждане на политическата ситуация, като Василев заявява, че „ако някой ще разбие ГЕРБ, това няма да сме ние, това ще е президентът“. Отново се споменава за кеш, като този път обаче се свързва с държавния глава. Вероятно обсъждат предстоящите местни избори и тогавашните спекулации, че Радев смята да участва със свои кандидати, представени като независими.

Тук ПП реагира по-гневно. "Разпространените "записи" са пореден опит за кална кампания срещу ПП. Вместо с политически аргументи, кампанията се води с манипулирани записи и внушения през съмнителни медии", заявиха от партията. Също смятат, че думите и фразите, които се чуват са "удобно подбрани за създаване на определени внушения", и напомнят, че става въпрос за събития, от които е минала поне година.

От ПП свързват публикуването на записите с изявлението на Асен Василев, че ГЕРБ и ДПС имат план да издигнат лидерите си Бойко Борисов и Делян Пеевски съответно за президент и премиер. "Ако ДАНС и службите наистина не са замесени, очакваме и тяхната реакция", обърнаха се от формацията към спецслужбите.

 

ОБЯСНЕНИЕ БЕЗ ФАКТИ

След края на днешното извънредно заседание на парламента, десните дадоха брифинг. На него присъстваха Кирил Петков, Николай Денков и Асен Василев от ПП, както и Атанас Атанасов и Христо Иванов от ДБ. Повечето време говори Петков, който неколкократно повтори предизборните послания на формацията, вместо да коментира по същество. А когато дойде момент да обясни за записите, повтори каквото ПП беше казала във Фейсбук - че става въпрос за "мръсна компроматна кампания".

"Записа го изслушахме внимателно и видяхме, че той е рязан и лепен. Слагат се имена, които въобще не са там", каза бившият премиер. За имената той имаше предвид спекулациите, че Пламен от първия запис е всъщност бизнесменът Пламен Бобоков - нещо, което Петков категорично отрече. Замълча обаче по въпроса кой е този Пламен, с когото е разговарял. За другото обвинение - че с Василев във втория запис са разговаряли с покойния Алексей Петров, съпредседателят на ПП-ДБ не каза нищо.

Той не коментира изобщо и смущаващите реплики в разговорите за "официален и неофициален кеш", нито каквото и да било друго по съдържанието на записите, макар че в нито един момент не отрече, че такива разговори са били водени. Вместо това прехвърли темата на Атанас Атанасов.

Колегата му, който е бивш шеф на контраразузнаването, също не предложи обяснение. Вместо препоръча на журналистите да питат служебния премиер Димитър Главчев защо не сезира ДАНС за подслушването.

"Има конкретни публични факти за нерегламентирано подслушване на партийна централа. Едно време в Америка имаше "Уотъргейт", заради който си отиде цял президент. В България има ли ДАНС, или г-н Главчев възлага на ДАНС извършване на проверки на негови действия?", попита Атанасов. После отново се обърна към журналистите: "Вас интересува ли ви дали има пробив в националната сигурност за това защо е подслушвана партийната централа на една политическа сила?" Не се разбра коя е централата, но вероятно е тази на ДСБ - партията, която Атанасов оглавява, защото там обикновено десните се събират, за да разговарят.

С това даването на обяснения приключи.

 

БОРИСОВ: ВЕДНАГА ДА ВЛИЗАТ В ЗАТВОРА!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напълно забрави за това, че само довчера призоваваше съпартийците си да говорят внимателно и деликатно по време на предизборната кампания. "ПП реално перат пари и купуват гласове! Незаконни арести, незаконен кеш, незаконни електронни подписи... Веднага да влизат в затвора", нахвърли се той върху бившите си партньори. Рязката му закана дойде на днешното представяне на управленската програма на ГЕРБ - събитие, което беше изцяло затъмнено от днешния скандал.

"Като гледах хората на ГЕРБ, които представиха програмата и като слушам тези от ПП-ДБ, е, наистина моите са ярки личности! Това ми дава основание да не подкрепям повече чужди предложения за реформи, които ни доведоха и с Конституцията и с други неща до това, което става в момента", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Винаги съм вярвал, че Кирил Петков е честен. От това, което чух , се разбра, че само той не е разбрал, че имат кеш. Звучеше миловидно, като слушах как са безчинствали през тези 11-12 месеца. И е много интересно как подкрепящите им медии ще интерпретират това, че те реално перат пари и реално купуват гласове. Жал ми е за вас как ще ги интерпретирате", обърна се Борисов. "Тук си говорят как си носят кеша, как ще финансират изборите, как ще купуват избори. Това е простъпка. Те бързо трябва да влязат в затвора", заключи лидерът на ГЕРБ.

 

ОБВИНЕНИЯ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ

Също толкова рязък беше и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, чиито позиции на практика винаги съвпадат с тези на Борисов. Той определи случая с изтеклите записи като "чудовищен". “Ако Бойко Борисов реши да управлява с ПП-ДБ, нека знае, че тази коалиция носи зестра - каруца с много кеш”, обяви лидерът на движението.

Пеевски всъщност повече искаше да говори за твърденията на Асен Василев, че "плановете на Бойко Борисов и Делян Пеевски са първият да се пенсионира като президент, а вторият да стане премиер". Пред журналистите в парламента Пеевски разказа своя версия, според която Василев лично го е молил движението да го подкрепи да стане вицепремиер. "Неговата съкровена мечта бе той да стане премиер след Денков и да махнем Мария Габриел. Асен Василев, в присъствието и на Йордан Цонев, предлагаше ние от ДПС да имаме министри и вицепремиер. Всичко това им бе отказано”, твърдеше Пеевски.

Той нарече другия съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов "Шехерезада". "Христо Иванов каза, че иска да бъде президент и имал нужда от подкрепата на ДПС", твърдеше Пеевски. По думите му, Иванов му е казал, че за него е важно да "ликвидира" ПП и да стане "единствен лидер на дясното, а след това и президент". "Предложи ми (Христо Иванов - бел. ред.) след това аз да стана премиер. Важната цел на Иванов е да пенсионира Борисов.  Иванов предложи да се намери пост на Борисов някъде - в Европа или на някой остров да го пратят, опитаха се в този сценарий да ме вкарат и мен. Разговорът е по време на 9-те месеца, в които управлявахме”, каза съпредседателят на ДПС.

Малко по-късно дойде ядосаният отговор на Христо Иванов. Десният политик гневно заяви, че е бил свидетел на "неговите (на Пеевски – бел. ред.) изключително унизителни опити, заставайки на четири крака да се моли на всички хора, които имат връзки с Америка", за да се отърве от санкциите по американския закон "Магнитски". И увери, че никога не е искал да се кандидатира за президент. "Няколко пъти в политическата си кариера съм можел да се кандидатирам за президент и публично е ясно, че това не е ставало", обясни Иванов. Според него "тази кална кампания е предсмъртният писък на Пеевски, защото с него на врата нито ГЕРБ, нито ДПС ще могат легитимно и устойчиво да упражняват властта в България и да могат да бъдат партньори на европейците".

"Обективно той (Делян Пеевски – бел.ред.) гласува измененията в Конституцията за съдебната власт с това, което на него му изнася. Аз имам да разкажа много интересни неща, но няма да го направя", заяви още Иванов.

Бившият премиер Николай Денков се отчете с декларация от парламентарната трибуна, насочена срещу ГЕРБ и ДПС. Денков заяви, че "пуделите и другите ченгеджийски номера само прикриват нежеланието на управляващите да разкрият истински важни случаи – Нотариуса, "Осемте джуджета", "Турски поток", "Боташ". "ГЕРБ и ДПС искат така да живеем в България и да ни убедят, че друг път няма", заяви експремиерът.

Ключови думи:

ПП-ДБ, Бойко Борисов, записи

Още по темата